Investitiile si Venitul Pasiv

Cele doua notiuni sunt strans legate intre ele si sunt cheia independentei financiare.  Pentru marea majoritate reteta este simpla: mergi la servici, primesti salariul si tot asa. Practic isi vand timpul pentru bani.

Problema cu aceasta reteta este ca facand astfel ramai cu prea putin timp liber pentru tine si intri intr-o rutina care iti acapareaza cea mai mare parte din viata.

Mai grav este ca depinzi de sefi, de conducerea institutiei pentru care lucrezi si de ceilalti colegi. Masurile si actiunile lor se pot resfrange asupra venitului tau.

Cel mai important insa, un job te mentine dependent din punct de vedere financiar, nu ai libertatea de a dispune dupa bunul plac ce propriul timp, de timpul finit al vietii tale.

Atata timp cat ai serviciul ai si banii, pierzi serviciul, pierzi si sursa de venit. Practic depinzi de altii din punct de vedere financiar.

Pentru a iesi din acest cerc vicios si pentru a obtine libertatea financiara (posibilitatea de a castiga bani indiferent daca muncesti sau nu) este necesara intelegerea conceptului de investitie si de venit pasiv.

Pe scurt si fara sa ne pierdem in detalii, investitiile sunt cele care genereaza venit pasiv. Adica acel tip de venit pentru care muncesti o data si esti platit de mai multe ori in mod repetat.

Citeste si:  Tranzactiile imobiliare din Bucuresti

In acest caz nu mai muncesti tu pentru acei bani ci investitiile pe care le-ai facut muncesc pentru tine.

De exemplu ai cumparat actiuni la bursa si primesti dividende, ai cumparat un teren si apoi l-ai inchiriat unei firmei primind lunar o chirie, ai publicat o carte si esti platit periodic pentru drepturile de autor si asa mai departe. Toate astea sunt exemple de venituri pasive generate de investitii.

Pentru cineva care isi doreste sa devina independent din punct de vedere financiar, consolidarea unui portofoliu de investitii care sa genereze venit pasiv ar trebui sa fie o prioritate si un punct de pornire.

Din pacate majoritatea nu au disciplina necesara pentru a porni pe acest drum, pentru a economisi si apoi a incepe sa faca mici investitii cu banii economisiti, sa citeasca si sa invete despre investitii si rabdarea de a-si urmari telul pe termen lung.

Chiar si cei care au o mica afacere se afla in aceeasi situatie ca si angajatii, sunt platiti atata timp cat muncesc. Multi incep o afacere avand in minte imaginea unor oamenii bogati despre care au citit in presa sau i-au urmarit la TV, fara sa stie ca in realitate aceia isi datoreaza banii tot procesului de (re)investire.

Atat pentru salariati cat si pentru micii afaceristi, este vital sa inceapa sa investeasca daca doresc sa iasa din cercul vicios in care isi vand timpul pe bani.

Citeste si:  Cum îți faci un portofoliu?

In cartea electronica “Ghidul Finantelor Personale” sunt prezentate principii si puncte de plecare, pe care, orice om obisnuit, le poate pune in practica pentru a construi o baza financiara sanatoasa pentru el si familia sa.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment