Cum poti sa investesti in aur – mic ghid

Aurul este vazut ca un instrument de protectie impotriva inflatiei si in general aceasta e o ipoteza de lucru adevarata pe termen lung. Nu este de ignorat nici faptul ca pretul aurului a cunoscut perioade lungi de scadere si nici acest scenariu nu trebuie ignorat, cu atat mai mult cu cat aurul nu are un pret dat de o cerere si oferta legate de utilitatea sa, acesta fiind, similar oricarui activ financiar, legat de tranzactiile si anticiparile speculatorilor.

Daca prea putini vorbeau despre bula pe pietele imobiliare si cele de actiuni in 2007, aproape nimeni nu vorbeste astazi despre o bula pe aur si cel mai probabil nu o va face-o pana la semnale sustinute de revenire a economiei.
Multi au ajuns aici cautand posibilitati de investitie in aur, asa ca o sa enumar cateva din cele mai cunoscute si mai ales posibil de realizat in Romania.

Investitia in aurul fizic

Investitia in lingouri – buna pentru nucleu dur, care crede ca sistemul financiar va intra in colaps si banii de hartie deja nu mai au nicio valoare, sau pentru cei carora le place sa mai intre din cand in cand in beci si sa-si lustruiasca averea. Nu recomand, pentru ca atrage costuri de depozitare si in plus e greu de vandut atunci cand piata o ia in jos. Atentie si la ce pret se obliga banca sa rascumpere aurul daca il iei de la ea, pentru ca de obicei castigul e mult mai mic decat pretul de piata.

Citeste si:  Cine misca pretul aurului?

Investitia in monede – pentru cunoscatori, valoarea acestora depinde de raritate si anul emisiunii mai degraba decat de valoarea efectiva a aurului. E o investitie interesanta, dar la fel de putin lichida.

Investitia in bijuterii – pentru dependenti, plusul de valoare fiind redus cu unele exceptii notabile.

Investitia in aurul activ financiar

Nu ai probleme cu depozitarea aurului, pentru ca nu-l detii efectiv. Mai mult, daca anticipezi o scadere a pretului, poti sa investesti in sensul asta.

Foarte populare sunt contractele futures, in care iti blochezi doar o parte din bani fata de piata spot. Trebuie sa fii insa pregatit sa suplimentezi suma daca piata nu merge in sensul pe care l-ai anticipat tu. Nu trebuie sa astepti foarte mult, daca ai anticipat bine, iti inchizi pozitiile si iei profitul. Contracte futures pe aur se tranzactioneaza la Sibex si BVB. Pentru a tranzactiona ia legatura cu unul din brokerii de pe aceste burse.

Tot pe BVB poti sa tranzactionezi produse structurate pe aur, care sunt instrumente emise de institutii financiare.
Toate acestea au asadar avantajul unei piete lichide, la fel cum in extremis implica anumite riscuri comparativ cu investitia clasica in aur – riscul de credit al emitentului produselor structurate, riscul variatiei pretului de piata al aurului (pe aceste instrumente poti sa fii nevoit sa marchezi pierderea comparativ cu aurul fizic pe care poti sa-l detii cat vrei).

Citeste si:  De ce sa investesti in aur in 2022?

Daca contactezi unul din brokerii care tranzactioneaza si pe pietele internationale, poti sa ai acces la ETF-uri (fonduri de investitii tranzactionate). Gold ETF cumpara efectiv aurul, iar in schimbul acestuia emite actiuni care se tranzactioneaza si a caror valoare de piata preia direct evolutia pretului aurului.
Tot pe bursele externe poti sa investesti in companii care au ca activitate exploatarea aurului.

La investitia in aurul fizic, trebuie acordata atentie prevederilor Codului Fiscal, care impune anumite conditii pentru ca aurul de investitie sa fie scutit de TVA.

La investitia in active financiare avand ca suport aurul, se plateste doar impozitul pe castig de 16% atunci cand vinzi in profit activul.

Investitia in activele financiare bazate pe aur are o serie de avantaje comparativ cu investitia in aurul fizic.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment