Ar fi fost excelent ca stirea sa se refere la Romania. Deocamdata aici nu exista o cultura in sensul acesta, iar investitorii locali nu au fost foarte interesati de o astfel de oportunitate, datorita dobanzilor ridicate la depozite si la titlurile de stat. E drept ca nu sunt nici foarte multe companii care ar reusi sa se finanteze foarte ieftin de pe bursa.
In timp ce in zona euro si SUA dobanzile de referinta se afla la minime istorice, in Romania situatia este complicata de rata inflatiei, care poate creste odata cu preturile combustibilului si energiei, dobanda de politica monetara a BNR ramanand la un nivel destul de inalt.
In acest context, probabil dobanda la depozite se va mentine pe termen scurt la un nivel care nu ii va determina pe cei mai multi romani sa caute alte oportunitati de investitie. Iau in calcul un astfel de scenariu gandindu-ma ca totusi romanii nu sunt atat de legati de depozite incat sa isi pastreze toti banii la banca indiferent de dobanda.
Oricum, pe o perioada de timp nu foarte indepartata, oamenii vor trebui sa caute si alternative de investitie mai bine bonificate.
Companiile ar trebui sa depaseasca cercul vicios al finantarii bancare, care poate fi destul de dificila si sa incerce sa obtina fonduri prin bursa. Devine destul de surprinzator faptul ca sunt multe firme care invoca lipsa de lichiditati, dar nu incearca sa le obtina printr-unul de mijloacele extrem de utilizate pe pietele dezvoltate – emisiunea de actiuni sau de obligatiuni.
Probabil ca micii investitori vor fi reticienti, cel putin la inceput, insa sa nu ignoram fondurile de pensii si pe cele mutuale care au inceput sa aiba active semnificative.
Pe scurt, obligatiunile corporative pot aduce finantare mai facila pentru companii si randamente mai mari decat dobanda bancara pentru investitori.