Cum îți faci un portofoliu?

Portofoliu, sună cam abstract pentru tine? Ei bine, află că odată ce urmezi o serie de principii în construirea unui portofoliu lucrurile devin mult mai simple, iar cu timpul poate fi un mare hobby al tău. Investițiile nu sunt o știință accesibilă doar după studii aprofundate, iar de multe ori cei care câștigă o fac pe baza flerului, pe care îl ai sau nu. Nu, nu vreau să spun că e un fel de loterie, ci că poți să investești și tu.

Dacă ai economisit o sumă de bani ți-ai pus cu siguranță problema cum să îi înmulțești. Construcția unui portofoliu se realizează luând în calcul câteva principii simple:

  1. Scopul investițiilor – ai nevoie de bani pentru cumpărarea unui bun peste câțiva ani? Vrei să strângi bani pentru pensionare? Definirea scopului este foarte important pentru că de el depinde și durata prognozată a investiției tale.
  2. Nivelul tău de toleranță la risc – dacă accepți riscul și nu te deranjează scăderea temporară a valorii investiției, atunci te poți îndrepta mai mult către acțiuni. Dacă nu, alege obligațiunile, mai ales titlurile de stat, sau fondurile mutuale care investesc în ele.
  3. Compoziția portofoliului – odată ce ai trecut de primele două etape poți să îți stabilești structura portofoliului. Americanii spun că ponderea ideală a acțiunilor în portofoliu, în cazul investițiilor pe termen lung este 100% – vârsta ta (adică 100-30 = 70% în acțiuni dacă ai 30 de ani). Dacă portofoliu tău are un termen de doar câțiva ani atunci ponderea acțiunilor poate fi mai scăzută – preîntâmpini retragerea banilor în perioade de scăderi bursiere. Bursele au un trend ascendent pe termen lung, însă un ciclu de scădere poate dura și câțiva ani. O pondere mai scăzută a acțiunilor este indicată și pentru cei mai puțin iubitori de risc. Dacă nu vrei să investești direct în acțiuni, sau dispui de prea puțini bani, această parte a portofoliului poate fi formată din fonduri de investiții în acțiuni, sau chiar din fonduri pe indici bursieri. Aș păstra o mică parte – 5-10% din portofoliu și în acțiuni mai riscante, care pot să aducă însă randamente mult peste piață.
  4. Diversificarea portofoliului – nu-ți ține toate ouăle în același coș se spune – partea de acțiuni investește-o în câteva acțiuni diferite sau în mai multe fonduri. Așa poți să eviți expunerea directă pe riscul unei singure companii.
  5. Rebalansarea portofoliului – nu vei ruși să vinzi pe maxime și să cumperi pe minime, dar ia în calcul faptul că nicio investiție nu crește la infinit. Urmărește cu strictețe structura portofoliului aleasă de tine și atunci când limitele maxime sunt depășite, vinde și plasează banii în celelalte componente. Asta înseamnă totodată monitorizarea investițiilor și vinderea acelora care au subperformat.
Citeste si:  Sfaturi pentru investitii de succes

Toate cele de mai sus sunt etape simple, care pot pare teoretice, dar care odată ce le aplici te vor aduce mai aproape de un portofoliu propriu performant. Un portofoliu de investiții se construiește în timp, iar dacă dispui de bani mai puțini vei găsi oportunități de investiții prin fondurile mutuale. Totul e să înțelegi că finanțele personale au ca mijloc și investițiile.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment