SUA spre fiscal cliff

Europenii au ales austeritatea fiscala, multe state implementand deja sau urmand sa adopte masuri de reducere a cheltuielilor publice si de crestere a taxelor si impozitelor. E drept, intr-o prima etapa aceste masuri nu merg mana in mana cu cresterea economica, dar se spera ca reasezarea finantelor publice pe baze noi, sustenabile, va conduce la o crestere economica solida.

SUA au preferat sa lase mai multi bani cetatenilor, de dragul incurajarii consumului privat, vazut in continuare ca motorul economiei americane. Consumul privat are la americani un rol esential in PIB, reprezentand de zeci de ani peste 60% din acesta si ajungand in prezent la mai mult de 70%.

Ideea nu a fost una noua, administratia Bush realizand in 2001 si 2003 reduceri importante de taxe. Masurile au ca termen limita anul 2013 si in cazul in care nu se realizeaza un compromis politic privind prelungirea lor, vor creste impozitul pe veneit (cota minima devenind de exemplu 15% in loc de 10%, iar cea maxima 39,6% in loc de 35%), impozitul pe dividende si altele. Dezbaterile politice sunt in toi, Obama preferand se pare sa ii sprijine in continuare in principal pe cei cu venituri mici, in timp ce Romney este vazut ca un sustinator al clasei americane bogate.

Citeste si:  Trucuri eficiente pentru a economisi bani

In plus, dealul atins in 2011 privind cresterea plafonului datoriei publice a avut un pret ridicat – reduceri masive de cheltuieli publice incepand cu 2013.

Daca toate aceste masuri vor fi aplicate, se estimeaza o scadere economica de peste 2%, ajungand chiar pana la 4% in 2013. Discutiile sunt legate si de posibilitatea atingerii unui compromis politic in timp util, avand in vedere derularea campaniei pentru alegerile prezidentiale.

Cu o datorie publica care a crescut ca pondere in PIB de la aproximativ 70% in 2008 la peste 100% in 2012 si cu un deficit bugetar care a mers de la 3% in 2008 la peste 8% in 2012, SUA este nevoita sa treaca in parte la strategia adoptata de europeni. Criza statelor UE si interventia FED i-a permis sa se finanteze destul de ieftin in ultimii ani, insa amanarea unor masuri de ajustare fiscala poate sa schimbe total situatia.

Cel mai probabil varful fiscal va fi evitat in mare parte, insa economia americana poate reintra in recesiune si odata cu ea multe alte tari.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment