Rezumat:
Avand in vedere infernul inflationist din 2022 si din ultimele luni, nu este o surpriza faptul ca economisirea banilor este una dintre cele mai populare rezolutii in randul oamenilor.
Incepe cu putin, dar fii consecvent
Poate ca cel mai simplu mod de a-ti atinge obiectivele de economisire a banilor este sa-ti automatizezi economiile, apoi sa iti maresti contributiile ori de cate ori este posibil, conform specialistilor.
Utilizarea aplicatiilor pentru smartphone, precum Acorns sau Chime, este o modalitate de a automatiza economiile. De asemenea, consumatorii pot cere angajatorului sa depuna direct o mica parte din salariu intr-un cont de economii.
Oamenii chiar cred ca, pentru a economisi bani, trebuie sa incepi cu aceste sume mari. „Ceea ce vrei sa faci este sa stabilesti un obicei. Chiar daca este vorba de 50 de lei pe luna, se aduna in timp.
Urmareste-ti cheltuielile
Un sondaj realizat de site-ul de finante personale The Ascent a aratat ca 26% dintre respondenti doresc sa economiseasca in 2023 pentru a constitui un fond de urgenta. Altii intervievati au spus ca vor sa stocheze bani pentru a face o achizitie mare, cum ar fi un televizor sau o masina noua.
Indiferent de motivele pe care le ai, stabilirea unui buget pentru a vedea unde se duc banii in fiecare luna este un prim pas bun pentru a construi un plan de economii, potrivit Streaks. „Odata ce iti vezi banii crescand, vei dori sa-ti maresti economiile”, a spus ea.
O buna regula de baza este sa aloci 50% din salariu pentru nevoile zilnice si 30% pentru articole discretionare, in timp ce pui deoparte 20% din castiguri.
Redu-ti datoriile, nu cheltui prea mult
Dintre persoanele participante la un sondaj, 32% spun ca vor sa isi reduca gradul de indatorare, potrivit unui studiu realizat de Fidelity Investments. Acest lucru merge mana in mana cu 39% care spun ca vor sa economiseasca mai mult si 28% care vor sa cheltuiasca mai putin, potrivit studiului.
Cati bani ar trebui sa pastrezi intr-un cont curent
Un sfat care se aplica indiferent de anotimp, dar care este deosebit de important de retinut atunci cand preturile cresc vertiginos si se majoreaza ratele dobanzilor, este acela de a achita soldul cardului de credit in fiecare luna. In acest fel, eviti sa platesti dobanzi pentru soldurile neplatite.
Oamenii cred ca daca isi pastreaza un sold pe cardul de credit isi maresc scorul de credit – se intampla exact invers”, conform specialistilor. „Asa ca incearca sa iti achiti soldul in intregime in fiecare luna”.
Iar cand vin sarbatorile, specialistii ii incurajeaza pe cumparatori sa isi distribuie consumul pe parcursul a cateva luni, in loc sa isi concentreze toate cheltuielile in decembrie.
„De fapt, te poate ajuta, ca si consumator, sa iti repartizezi cheltuielile. Iti usureaza bugetul lunar”. „Riscul urias este sa ajungi sa cheltui prea mult. Asa ca fii organizat, respecta-ti lista – odata ce ai cumparat un cadou pentru cineva, ai terminat. Nu trebuie sa mai cumperi inca unul”.
Odata ce ai economisit bani, ia in considerare optiunile tale cu privire la locul in care sa ii pastrezi. Una dintre cele mai bune modalitati de a economisi bani in timpul inflatiei ridicate include stocarea banilor intr-un cont de economii cu randament ridicat.
Sursa: https://www.cbsnews.com/news/saving-more-money-2023-tips-strategies/