Cea mai buna modalitate de a economisi bani este sa ai un plan. Acesti pasi te pot ajuta sa creezi unul.
Uneori, cel mai greu lucru in ceea ce priveste economisirea este doar sa incepi. Acest ghid despre cum sa iti faci un buget si sa economisesti bani te poate ajuta sa dezvolti o strategie simpla si realista care sa iti satisfaca nevoile.
Rezumat:
Cum incep sa economisesc bani?
Incepe cu urmarirea cheltuielilor. Primul pas pentru a incepe sa economisesti bani este sa iti dai seama cat de mult cheltui. Tine evidenta tuturor cheltuielilor tale- asta inseamna fiecare cafea, articol de uz casnic si bacsis, precum si facturile lunare obisnuite. Inregistreaza-ti cheltuielile asa cum iti este cel mai usor – o simpla foaie de calcul, un tracker sau o aplicatie online gratuita de urmarire a cheltuielilor sau chiar creion si hartie. Odata ce ai datele, organizeaza cifrele pe categorii, cum ar fi benzina, alimentele si ipoteca, si totalizeaza fiecare suma. Foloseste cardul de credit si extrasele bancare pentru a te asigura ca ai inclus totul.
Cum integrez economisirea in bugetul meu?
Fa din economii o cheltuiala lunara. Acum ca stii ce cheltui intr-o luna, poti incepe sa creezi un buget. Bugetul tau ar trebui sa arate care sunt cheltuielile tale in raport cu veniturile, astfel incat sa iti poti planifica cheltuielile si sa limitezi cheltuielile excesive. Asigura-te ca iei in considerare cheltuielile care apar in mod regulat, dar nu in fiecare luna, cum ar fi intretinerea masinii. Include o categorie de economii in bugetul tau si urmareste sa economisesti o suma pe care o consideri confortabila. Planifica sa cresti in cele din urma suma economisita pana la 20 % din venit.
Cum economisesc bani cu un buget restrans?
Economiseste pe nevoi. Daca nu poti economisi atat de mult pe cat ti-ai dori, s-ar putea sa fie timpul sa reduci cheltuielile. Poti obtine idei despre unde sa tai vazand cum se compara cheltuielile tale cu cele ale celorlalti.
Identifica mai intai cheltuielile neesentiale, cum ar fi distractiile si mesele in oras, pe care poti cheltui mai putin. Apoi cauta modalitati de a reduce cheltuielile lunare fixe, cum ar fi asigurarea masinii sau abonamentul de telefonie mobila. Alte modalitati de a economisi bani in fiecare zi includ:
Cauta activitati gratuite
Utileaza resurse, cum ar fi listele de evenimente ale comunitatii, pentru a gasi activitati de divertisment gratuite sau cu costuri reduse.
Revizuieste taxele recurente
Anuleaza abonamentele si afilierile pe care nu le utilizezi – mai ales daca acestea se reinnoiesc automat.
Gateste mai des
Planifica-ti sa iei majoritatea meselor acasa si cauta oferte la restaurantele locale pentru serile in care vrei sa te rasfeti.
Asteapta inainte de a cumpara
Atunci cand esti tentat de o achizitie neesentiala, asteapta cateva zile. S-ar putea sa iti dai seama ca acel articol era mai degraba ceva dorit decat necesar – si poti elabora un plan de economisire pentru el.
Ce fel de obiective de economisire ar trebui sa-mi stabilesc?
Utilizeaza obiectivele pentru a da sens economisirii. Lucrul in vederea atingerii unor obiective specifice poate fi una dintre cele mai eficiente modalitati de a economisi bani, deoarece iti pune in vedere o recompensa sau o realizare. Incepe prin a te gandi pentru ce ai dori sa economisesti – atat pe termen scurt (de la unu la trei ani), cat si pe termen lung (patru sau mai multi ani). Apoi estimeaza de cati bani vei avea nevoie si cat timp ti-ar putea lua sa ii economisesti.
Sursa: https://bettermoneyhabits.bankofamerica.com/en/saving-budgeting/ways-to-save-money