Ploaie de bani

FED a introdus in sistemul financiar 2300 mld. dolari prin precedentele QE. A venit randul QE3, pe care pietele il asteptau, dar care nu cred ca era atat de necesar.

Programul e sarac in detalii – se vor cumpara mortgage-backed securities (obligatiuni garantate cu ipoteci) in valoare de 40 mld. lunar. Cat timp? Pana cand conditiile de pe piata muncii se vor imbunatati. Tineti cont ca in SUA rata somajului este usor mai mare decat 8%, ceea ce pentru UE e un vis frumos. Poate pana in 2013, sau hai 2014, sau daca nu 2015.

In SUA e an electoral. Asta inseamna sa fii o tara dezvoltata, nu trebuie sa le dai oamenilor 50 lei la salariu, totul e mult mai subtil. Cum majoritatea au fie actiuni, fie investitii in fonduri, sau cel putin investitii pentru pensii, orice crestere a burselor e apreciata. Nu conteaza ca indicii sunt aproape de maximele istorice, in timp ce economia e departe de ritmurile de crestere anterioara crizei. Pana la urma sa nu uitam un lucru – sunt multi bani in sistem si ei trebuie sa mearga undeva.

In UE, Banca Centrala Europeana are un program propriu de cumparare de obligatiuni, dar in anumite conditii. In plus se vorbeste de sterilizare, de incercarea de a nu creste masa monetara.

Citeste si:  5 lucruri despre investitia in fonduri mutuale

FED este departe de a putea garanta ca emisiunea masiva de moneda nu se va transforma in inflatie. Caile sale de interventie ulterioara sunt limitate, mai ales pe fondul unei economii care stagneaza.

Banii vor ajunge la banci, fara a avea probabil un efect direct proportional in finantarea economiei. Jucaria finantarii statelor la randamente bune pare ca nu mai merge, cel putin pentru moment, ca efect al programului ECB. Banii vor merge cel mai probabil catre activele considerante mai riscante, catre actiuni si marfuri.

FED si ECB au ales mijloace diferite de actiune, asa cum caile de actiune ale politicienilor din UE si SUA sunt diferite. In SUA deja se vorbeste de posibilitatea amanarii masurilor de consolidare fiscala care trebuie aplicate in anul viitor, in timp ce in UE ele devin din ce in ce mai clar implementate si controlate. Aici SUA mai ia inca o data presul de sub picioarele europenilor.

In timp ce se cauta solutii viabile de reducere a deficitelor bugetare in zona Euro, o crestere a pretului marfurilor si combustibilului este exact ingredientul de care era nevoie pentru a reduce si mai tare consumul aflat deja in scadere. In plus, un dolar mai slab ii ajuta pe americani, dar le incurca europenilor exporturile.

Citeste si:  Castiguri mici si sigure

In primul rand UE, SUA si China ar trebui sa isi coordoneze politicile economice, acum nefacand altceva decat sa joace un ping pong transoceanic cu criza. Bancile Centrale si-au depasit deja cadrul conventional de actiune. Inainte de a avea un efect in economie, QE3 se va reflecta in pretul actiunilor si a marfurilor.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment