Am scris câteva articole despre veniturile pasive, care văd că sunt căutate de cititori. Probabil că toți sunt atrași în taină de cuvintele magice – câștigă bani de acasă, dar adevărul este că înainte de a ajunge la astfel de venituri pasive trebuie să muncești mult.
Încerc să sistematizez 5 tipuri populare de a obține venituri pasive, cu indicare riscurilor aferente fiecăruia.
1. Veniturile din dividende
Există o serie de companii listate la bursă care plătesc dividende periodic. Le poți găsi chiar și la Bursa de Valori București, cu mențiunea că la noi nu e o adevărată cultură în a îți atrage investitorii prin dividende predictibile de la an la an. Pe blogurile externe de finanțe personale văd oameni care câștigă anual mii de dolari doar din dividende, dar ca să ajungă aici au avut un capital de pornire, chiar dacă de doar câteva zeci de mii de dolari.
Principalul risc este ca societatea comercială în care ai investit tu să nu obțină rezultatele așteptate și să plătească dividende mai mari sau chiar să nu o facă. Pentru a preîntâmpina asta trebuie să fii mereu atent la evoluția ei și a sectorului său de activitate. Nu uita – concentrează-te pe un număr rezonabil de companii și sectoare de activitate, care să îți permită să le urmărești.
2. Veniturile din marketing afiliat
Ai un blog și ai început să scoți bani cu el? Excelent. Până acolo ai petrecut cu siguranță luni întregi în fața calculatorului scriind articole și popularizându-le în social media. Chiar și așa nu te poți îmbăta din acest succes, trebuie să scrii continuu, căci altfel google nu te va poziționa corespunzător în rezultatele de căutare. Dacă mergi pe sursa asta de câștig încearcă să scrii pe câteva bloguri diferite și alege cu atenție nișa: una la care te pricepi și are potențial de câștig.
3. Banii din chirii
Nimic mai simplu – cumperi un apartament și îl închiriezi. Câștigul tău poate fluctua însă în funcție de evoluția chiriilor și depinde și de investițiile pe care le faci după fiecare chiriaș. În plus trebuie să fii inspirat în alegerea zonei și așteptarea unui moment bun de piață pentru cumpărare, căci altfel riști să îți recuperezi investiția în decenii.
4. Veniturile din dobânzi bancare
La 2-3% dobânda pe an, aceste venituri pasive nu pot fi luate în calcul, mai ales în situația în care vrei să renunți la job și să trăiești din ele. Cu toate acestea, depozitele bancare au momente în care reprezintă o sursă importantă de venit. În plus, sunt o formă clasică de venit pasiv.
5. Veniturile din drepturi de autor
Ai scris o carte? Ca să ai succes cu ea trebuie să te bucuri de o mare notorietate, altfel e greu de crezut că îți poate aduce mulți bani. Încearcă totuși să te concentrezi pe un domeniu și să vii cu informații interesante și prezentate facil. Până la urmă pot veni și de aici venituri suplimentare. Scrie o carte și pune pdf-ul la vânzare, popularizeaz-o pe bloguri și în canalele de social media.