Leul a ajuns la un nou minim istoric fata de euro – 4,4168 lei/euro.
Da, e un lucru normal ca atunci cand exista instabilitate politica moneda nationala sa se deprecieze. Pe de alta parte, s-o lasam mai usor si cu Euro, ca nu mai are imaginea de alta data. Cu Grecia aproape in colaps, Spania, Italia si Portugalia sub presiunea crizei si deficitelor, cu o BCE inventiva in materie de finantare a bancilor, euro nu mai de mult un etalon de stabilitate.
De curiozitate, am luat graficul EUR/RON incepand cu 2007 si a altor doua monede din regiune : zlotul polonez si forintul magiar.
Diferentele min/max sunt de 43% la EUR/RON, 40% EUR/HUF si 17% EUR/PLN, cu o singura mentiune, dar extrem de importanta – leul inregistreaza minimele istorice chiar in aceasta perioada.
Scoatem din ecuatie Polonia, care trece cel mai bine peste criza datorita unui consum intern bine reprezentat si a unei bune absortii a fondurilor europene, insa ramane Ungaria, cu denuntarea acordului cu FMI si criza de finantare aferenta. Pentru Ungaria, unul dintre costurile revenirii forintului din maximele de anul trecut a fost cresterea dobanzii de referinta la 7%.
Investitiile straine directe sunt in picaj incepand cu 2008, iar deficitul de cont curent e in crestere, nesustinand evolutia monedei nationale.
BNR a luat decizia mentinerii politicii de referinta la 5,25% si bine a facut, cel putin pentru moment. Reducerile succesive de dobanda nu si-au atins deocamdata tinta unei mai bune finantari a economiei, iar riscul deprecierii in continuare a leului era prea mare.
Daca ne uitam la cele trei grafice, fara indoiala rezervele de care dispune BNR si interventiile in piata au asigurat o volatilitate scazuta, cu beneficiile aferente pentru populatie si banci, insa intrebarea este daca o serie continua de interventii nu impun un anumit nivel al cursului in constiinta investitorilor ca fiind cel corect.
Asta te lipseste de surprizele neplacute ale devalorizarii masive, dar si de cele placute ale unei aprecieri a monedei nationale (sa ne uitam la Polonia si Ungaria). Nu stiu datele din piata valutara, nu am feelingul dimensiunii jucatorilor de acolo si a sensului pozitiei adoptate si nici a amplorii interventiilor BNR.
Probabil ca o depreciere a leului ajuta exportatorii, insa exporturile au fost OK si la nivelul cursului de 4,3 lei, iar o scadere a acestora s-ar datora in primul rand contractiei economice din UE, principala piata de desfacere.
Sper ca odata cu numirea Guvernului cursul se va stabiliza, insa existe premise ca 4.4 sa constituie o noua realitate. Aceasta impune o rigoare sporita in abordarea oricaror masuri care implica cheltuieli publice si cresterea deficitului bugetar.