Rezumat:
Lansarea unei afaceri start up necesita angajament total si perseverenta. Dar, inainte de a face pasul cel mare, exista cateva lucruri de luat in considerare. Fiecare afacere are nevoie de capital de pornire. Conform Biroului de Statistica a Muncii, 18% dintre intreprinderile mici esueaza dupa primul an de functionare. Dupa cinci ani, aceasta cifra urca la 50%, iar dupa zece ani, 65% dintre intreprinderile mici au esuat.
Structura juridica a intreprinderii dumneavoastra este importanta. Trebuie sa decideti daca afacerea dvs. va fi o intreprindere individuala, un SRL, un parteneriat general. Exista implicatii fiscale si de raspundere pentru fiecare format. In ceea ce priveste intreprinderile individuale, 86,4% sunt intreprinderi fara angajatori, in timp ce doar 14,4% sunt intreprinderi cu angajatori mici.
Intr-o intreprindere individuala, proprietarul si afacerea sunt in esenta unul si acelasi lucru. Proprietarul pastreaza toate profiturile, dar activele sale personale sunt expuse daca ceva nu merge bine. Infiintarea unui SRL este o optiune pentru a separa activele personale de datoriile intreprinderii. In plus, un SRL ofera unele avantaje fiscale, deoarece intreprinderea in sine nu este responsabila pentru impozitele pe profiturile sale, asa cum este cazul cu C-Corp. Este important sa decizi formatul activitatii tale. Din fericire, puteti obtine consiliere de la avocatul sau contabilul tau.
Un motiv comun pentru care intreprinderile nou infiintate esueaza este acela ca sunt subfinantate. Inevitabil, o noua afacere se va confrunta cu intarzieri neasteptate de tot felul. Deschiderea unei afaceri se poate bloca din diverse motive, inclusiv lipsa materialelor, incapacitatea de a gasi contractanti, conditiile meteorologice, birocratia guvernamentala, probleme de sanatate, accidente si alte evenimente neplanificate. Intarzierile costa bani, iar subfinantarea este un motiv comun pentru care intreprinderile mici nu reusesc niciodata sa demareze.
Care sunt optiunile pentru finantarea start-up-urilor?
Obtinerea finantarii potrivite pentru o intreprindere nou-infiintata poate parea ca navigarea pe un camp minat. Nivelurile ridicate de finantare determina asteptari mari din partea investitorilor in ceea ce priveste performanta si randamentul. In timp ce o finantare semnificativa poate oferi numeroase avantaje unui start-up, aceasta vine si cu propriul set de provocari care necesita o gestionare atenta.
Iata care sunt optiunile de finantare a startup-urilor din care poti alege, fiecare cu propriul set de avantaje si consideratii.
Prietenii si familia
Imprumuturile sau investitiile de la prieteni si familie pot veni cu mai putine formalitati si mai multa flexibilitate in ceea ce priveste rambursarea. Acest lucru le face mai viabile pentru intreprinderile nou infiintate aflate in stadiul de concept sau de prototip, care au nevoie de un capital mai mic pentru a demara activitatea si pentru intreprinderile in care modelul de afaceri se bazeaza in mare masura pe increderea si credibilitatea fondatorilor.
Imprumuturi bancare
Intreprinderile nou-infiintate cu venituri constante, cele care dispun de active pentru garantii si intreprinderile nou-infiintate din industrii cu risc scazut sunt mai bine pozitionate pentru a indeplini cerintele de rambursare ale unui imprumut bancar. Acest tip de finantare este mai viabil pentru intreprinderile nou-infiintate aflate intr-un stadiu avansat, care au un plan de afaceri si previziuni financiare bine documentate.
Imprumuturile bancare pot oferi sume mai mari de capital cu rate ale dobanzii mai mici pentru intreprinderile nou-infiintate care au nevoie de acestea pentru operatiuni de productie, inventariere sau scalare. In acelasi timp, poate spori credibilitatea start-up-ului in comunitatea de afaceri, deoarece gestionarea cu succes a unui imprumut bancar ajuta si la construirea de relatii cu institutiile financiare.
Exista mai multe forme de imprumuturi bancare, de la imprumuturi personale la imprumuturi la termen pentru intreprinderi si linii de credit pentru intreprinderi. Dintre acestea, imprumutul personal este cel mai viabil pentru intreprinderile nou-infiintate, ratele dobanzilor fiind inca suficient de competitive pentru a le face viabile (desi este o idee buna sa actionati rapid in acest sens…).
Pentru startup-urile care doresc sa urmeze aceasta optiune de finantare, cel mai bine este sa ia in considerare faptul ca bancile au criterii stricte de creditare, care pot include inregistrari financiare detaliate, fluxuri de numerar pozitive si un scor de credit bun. Spre deosebire de finantarea prin capitaluri proprii, imprumuturile bancare trebuie rambursate intr-o perioada fixa de timp.
Crowdfunding
Crowdfunding-ul este o alta sursa importanta de fonduri pentru startup-urile aflate in stadiile de inceput sau de crestere sau pentru startup-urile pregatite pentru produse, care implica sprijinul financiar colectiv al unui numar mare de persoane, de obicei prin intermediul internetului.
Aceasta metoda permite startup-urilor sa construiasca o comunitate de sustinatori si sa masoare interesul consumatorilor pentru produsul sau serviciul lor, ceea ce le poate creste, de asemenea, expunerea si vizibilitatea in fata investitorilor sau a mass-media.
Exista o multitudine de platforme de crowdfunding din care fondatorii de startup-uri pot alege, permitand antreprenorilor sa isi prezinte conceptul unei multimi. Aceasta este o modalitate cu risc relativ scazut de a stabili daca conceptul are picioare inainte de a investi prea mult timp si bani in el. Fii atent la expunere daca doresti sa protejezi anumite aspecte ale modelului tau de afaceri.
Spre deosebire de firmele cu capital de risc, platformele de crowdfunding nu solicita proprietarului sa renunte la capitalul propriu, desi exista optiuni de crowdfunding de capital propriu si mai multe modele de crowdfunding, cum ar fi crowdfundingul bazat pe donatii si pe recompense.
Sursa: https://www.forbes.com/sites/rohitarora/2023/08/31/how-to-fund-a-startup/