Este oportuna amanarea aderarii Romaniei la zona euro?

Amanarea aderarii Romaniei la zona euro are tot mai multi sustinatori. Am considerat si eu multa vreme ca o Romania are nevoie de mai mult timp pentru a diminua decalajul fata de celelalte economii europene pentru a trece la moneda unica.

Polonia, Ungaria, Bulgaria si Cehia au anuntat amanarea aderarii la euro, in timp ce Romania a anuntat mentinerea tintei initiale de aderare in 2015.

Termenul initial nu pare realist, trebuind sa fie indeplinite criteriile de convergenta nominala stabilite de Tratatul de la Maastricht: deficitul bugetar mai mic de 3%, datoria publica totala sub 60%, rata medie a inflatiei mai mare cu cel mult 1,5% fata de media celor mai performante 3 state membre, rata dobanzilor pe termen lung mai mare cu cel mult 2% fata de media celor mai performante 3 tari, iar cursul de schimb fata de euro sa se incadreze in intervalul de variatie +/- 15%.

Romania trebuie sa indeplineasca toate aceste criterii si sa intre in mecanismul ratelor de schimb ERM II, in care leul sa se mentina in cadrul marjelor de fluctuatie. Momentan Romania pare a indeplini criteriile de convergenta, cu exceptia ratelor de dobanda pe termen lung. De urmarit este si evolutia ratei inflatiei, care se apropie insa de media europeana.

Drumul pe care merge UE spre o uniune federala, proiectul uniunii bancare si a uniunii fiscale indica tot mai clar ca daca vrei sa ai un cuvant care conteaza in UE trebuie sa fii in moneda unica.

Citeste si:  Care sunt preturile reale ale apartamentelor?

Criza a infierbantat imaginatia est europenilor care se si vad in situatia de a ajuta tari ca Grecia. Pana acolo mai e mult. In primul rand aceasta problema ar trebui sa si-o puna tarile dezvoltate in raport cu Romania, de exemplu. Nu vad de ce o serie din statele din est nu ar fi privite cu precautie, ca potentiali candidati la finantare si de ce sa fie ele acelea care se opun adoptarii monedei euro. Evolutia Greciei nu se datoreaza adoptarii monedei euro, ci mai degraba modului abuziv in care aceasta tara a folosit avantajele monedei unice, ignorand regulile datoriei publice, care a parut extrem de simplu de finantat.

Oponentii adoptarii monedei euro justifica pozitia lor prin necesitatea implementarii criteriilor de convergenta reala, a reducerii decalajelor economice existente intre Romania si statele din zona euro. Daca ar fi sa filosofam pe tema asta, am ajunge probabil la concluzia ca nici 20 de ani nu sunt suficienti. Altii argumenteaza ca adoptarea euro ar induce turbulente asupra economiei nationale. Sa fim seriosi, atunci cand zona euro stranuta, leul devine una dintre monedele cele mai volatile. Orice probleme exista in zona euro, se reflecta oricum direct in leu.

De ce adoptarea monedei euro este o prioritate?

Un avantaj important cred ca este controlul extern asupra respectarii criteriilor de convergenta. Jean-Claude Trichet constata ca principalul dezavantaj al sistemului de functionare a zonei euro este imposibilitatea interventiei directe a UE pentru a se asigura incadrarea in tintele de deficit bugetar si datorie publica a statelor membre. In Romania deficitele bugetare excesive au fost justificate intotdeauna prin cheltuielile de personal si nu prin cele de investitii.

Citeste si:  15 moduri prin care să îți îmbunătățești finanțele personale

Investitiile au fost intotdeauna abandonate, ignorandu-se efectul lor asupra economiei. O interventie directa a UE care sa limiteze deciziile populiste aste binevenita in cazul Romaniei. Ea ar avea ca efect mutarea dezbaterii politicie pe teme mult mai constructive si evitarea utilizarii cheltuielilor publice ca instrument electoral.

Utilizarea politicilor monetare pentru stimularea exporturilor au deja un efect limitat, majoritatea tranzactiilor Romaniei fiind intracomunitare. Ar trebui mutat accentul mai mult pe productivitate.

Adoptarea monedei unice ar avea un efect pozitiv si in activitatea exportatorilor, prin reducerea riscului valutar.
Euro ar putea aduce reducerea costurilor de finantare a datoriei publice, dar si scaderea dobanzii la creditele pentru populatie si companii.

Euro este oricum prezent in cheltuielile tuturor romanilor, o serie de facturi fiind deja legate de aceasta moneda. E de notorietate si cresterea pretului benzinei, datorita deprecierii monedei nationale.

In cazul Romaniei nu se pune problema oportunitatii aderarii la zona euro, ci masura in care vom indeplini criteriile de convergenta si a deschiderii celorlalte tari pentru a ne accepta. Adoptarea euro este o prioritate, amanarea acesteia nefiind o optiune.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment