Ce se intampla daca Grecia paraseste zona euro?

Negocierile pentru formarea unei coalitii guvernamentale in Grecia au esuat, urmand sa se organizeze noi alegeri.

Partidele extremiste de stanga intentioneaza sa capitalizeze simpatia populatiei si sa castige majoritatea. Grecii nu vor sa respecte prevederile acordului de bailout, dar sunt pentru moneda euro. Atat Comisia Europeana, cat si tarile reprezentative ale zonei euro au aratat clar ca masurile convenite trebuie respectate. Nu stiu daca alegerile ar putea schimba ceva, eventual daca luam in calcul unele declaratii oficiale conform carora Grecia va ramane in iunie fara bani sa fie un dus rece pentru cei care ignora realitatea.

S-a speculat ca Grecia ar avea doar de castigat de pe urma renuntarii la moneda unica si s-a mers intotdeauna pe exemplul Argentinei. Grecia nu este Argentina, nu are o agricultura atat de bogata incat sa-i permita o spectaculoasa revenire economica. In plus Grecia e dependenta de importurile de energie.

Revenirea la drahma ar aduce cu siguranta o inflatie galopanta. Accesarea pietelor financiare internationale pentru realizarea de noi imprumuturi ar deveni practic imposibila, ceea ce inseamna ca Grecia ar trebui sa functioneze din ce produce. Importurile se vor scumpi, cele de energie in special conducand la cresterea preturilor. Grecia va inregistra o crestere fulminanta a falimentelor si a ratei somajului. Economia se axeaza in principal pe servicii, iar exporturile constau in marfuri cu un grad scazut de prelucrare – alimente, textile.

Citeste si:  Cum sa iti finantezi nunta

Unul din principalii contributori la PIB-ul Greciei este turismul, scaderea abrupta a acestuia in conditii de incertitudine sociala fiind usor de anticipat.

Revenirea economica a Greciei va fi una de durata. Mi-e greu sa cred ca investitiile straine vor invada o tara macinata de conflicte si cu un cost al fortei de munca ridicat.

Per ansamblu, cei care pierd cel mai mult din parasirea euro sunt chiar grecii.

Care sunt efectele pe plan international?
E greu de prevazut, dar scenarii sunt destule.

Radicalismul politicienilor potentiali castigatori ai alegerilor si experientele anterioare ale altor tari ne arata ca un faliment ordonat e aproape imposibil. O eventuala mentinere a Greciei in UE (desi prevederile europene indica faptul ca parasirea euro echivaleaza cu iesirea din UE), ar putea conduce la o renegociere a datoriilor si atunci s-ar recupera sume infime, dar mai ales s-ar asigura un climat mai calm al pietelor financiare.

Un scenariu extrem, aproape de neconceput pentru o tara europeana, ar fi revenirea brusca la drahma, denominarea depozitelor in euro in drahme si defaultul tarii. Ar interveni pierderi la nivelul Bancii Centrale Europene si a institutiilor financiare care mai detin obligatiuni grecesti. Acest efect ar fi administrabil.

Ceea ce conteaza insa acum e efectul de contagiune. Tari ca Portugalia, Spania, Italia si Irlanda ar cunoaste o crestere a costurilor de finantare. Va fi un efect devastator in lant? Cred ca nu, pentru ca de data asta BCE are lectia invatata si nu s-ar mai purta ca o domnisoara de pension, comparativ cu FED-ul SUA. E drept, zona euro nu are o politica fiscala si o conducere comuna ca SUA, dar pana la urma emiterea de moneda, devalorizarea euro, va fi solutia. Deja s-au cam depasit limitele clasice ale interventiei bancilor centrale, asa ca nu va fi o noutate.

Citeste si:  Grecia spre scenariul Argentina?

Efectul de contagiune e iminent, iar terenul e deja pregatit de situatia celorlate state PIIGS si de agentiile de rating, exemplul clar fiind reducerea in bloc a ratingului bancilor italiene de catre Moody’s.

Bineinteles, vor avea de suferit si vinovatii de serviciu: Romania, Bulgaria, Ungaria, tarile Baltice si alte state CEE.

Nu stiu daca lumea se va inghesui atat de tare pe marfuri. Petrolul nu ar mai trebui sa creasca, caci revenirea economica se reporteaza pentru alta data. Aurul ar putea fi si el usor afectat, cel putin cotatia in dolari, odata cu intarirea monedei americane.

Nu mi-as paria toti banii, pe termen mediu, nici pe dolar. SUA are problemele ei, mai mari decat o serie de state europene, doar ca atentia este acum exclusiv asupra Europei.

Asadar se pot face numeroase scenarii, de la bland la extrem, numai ca acum mai degraba vor vorbi efectele pshilogice, studiul psihologiei individului si al maselor putand fi mai util decat instrumentele economiei. Momentan nu sunt toate cartile jucate, dar pana la alegeri volatilitatea va fi salbatica. Sa speram ca se vor concretiza sansele mici ca Grecia sa aiba totusi un guvern proeuropean.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment