Inapoi la volatilitate

Americanii au fluturat steguletele, au numarat electorii si au constatat ca presedintele Obama are un nou mandat. Asta e mai putin relevant pentru noi, pana la urma. Ceea ce conteaza este ca pe scena politica americana se mentine distributia actuala, care nu a putut ajunge la un consens privind evitarea varfului fiscal si a rezolvat partial ridicarea limitei datoriei publice prin amanarea reducerilor de cheltuieli publice pana in 2013.

Referitor la varful fiscal, presedintele Obama a lasat sa se inteleaga ca este de acord cu mentinerea nivelului actual al taxelor in principal pentru populatia saraca si clasa de mijloc, incurajand in acelasi timp o serie de cheltuieli publice cu caracter social. Unui republican rezultatul alegerilor i-a amintit de cuvintele lui Margaret Thatcher – „The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money”.

Nu ne intereseaza in mod deosebit nivelul impozitelor clasei bogate americane, insa o eventuala crestere a impozitului pe castig poate aduce tentatia lichidarii in acest an a unor parti din portofolii. Se va intampla asa? Ramane de vazut.

Nici in Europa lucrurile nu se prezinta in cea mai buna forma, Draghi declarand ca perspectiva economiei UE ramane slaba. Comisia Europeana a redus prognoza de crestere a economiei zonei euro la 0,1% pentru anul viitor. In acelasi timp, Grecia trebuie sa astepte mai mult decat se anticipase aprobarea unei noi transe din ajutorul financiar, ministrii de finante din zona euro urmand analizeze indeplinirea conditiilor acordul de bailout.

Citeste si:  Efectul de turma

ECB este pregatita sa aplice planul de cumparare de obligatiuni suverane, insa niciun stat nu a formalizat o cerere in acest sens. Subiectul va redeveni de actualitate anul viitor, in care Spania are un varf de refinantare a datoriei publice de 140 mld. euro.

Daca acum cateva luni prognozele de crestere economica erau pozitive, tintele initiale au fost diminuate continuu, discutiile conccentrandu-se acum pe evitarea recesiunii. Probabil relativa stabilitate a pietelor financiare va fi inlocuita de o volatilitate in crestere.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment