Plătești datoriile sau investești?

Ce faci cu banii pe care îi economisești – preferi să plătești datoriile sau îi investești? O întrebare tocmai bună de dezbătut pe blogul nostru de finanțe personale.Când ne gândim la o astfel de dilemă luăm bineînțeles în calcul existența unui credit pe termen lung, căci la cele pe termen scurt ai o cu totul altă abordare.

În esență toată lumea vrea să scape cât mai repede de un credit, avantajele sunt evidente: nu mai plătești rata lunară care poate însemna un procent important din venituri, ai o senzație de libertate, nu percepi că acel credit îți va dicta pentru totdeauna deciziile profesionale (pentru că accepți sau nu, de multe ori jobul tău depinde de sumele pe care trebuie să le rambursezi și care îți constrâng libertatea de mișcare și alegere).

Mai mulți bani pentru tine și dorințele tale, deși în esență nu ar trebui ca una să o excludă pe cealaltă și așa cum am vorbit administrarea finanțelor personale reprezintă din punctul nostru de vedere o abordare echilibrată, care nu conduce la o frugalitate extremă doar de dragul de a închide un credit și de a mai pune un ban în pușculita primitoare.

Să presupunem că ai reușit să economisești niște bani. Ce faci cu ei? Îi plătești pe toți în contul creditului? Poate fi o opțiune, dar asta nu înainte de a îți constitui acel fond de rezervă. Calculele sunt simple – dacă dobânda la credit este mai mare decât randamentul la care poți să investești banii, atunci evident rambursează creditul. De fapt nu neapărat aici am vrut să ajungem, ci la varianta excelentă pentru oricine – economisești, investești și îți rambursezi creditul mai repede.

Citeste si:  Cumperi sau stai cu chirie?

Asta înseamnă că trebuie să treci deja de tracul psihologic pe care ți-l provoacă primele investiții și să începi să te uiți la bursă și la fondurile mutuale. S-au sugerat pe blog și alte variante, cum ar fi terenul agricol sau arta, dar cred că ar fi de preferat ca investițiile tale să fie ușor de lichidat atunci când e cazul.

Nu există un răspuns standard, depinde de raționamentul fiecăruia, de riscul pe care și-l poate asuma într-o investiție, sau de pornirea pe care o are de a scăpa de credit. Ca de obicei, cred ca abordarea echilibrată este cea mai bună – rambursați o parte din bani, dar neapărat o alta investiți-o. Investițiile sunt sursă de câștig în toate țările dezvoltate, așa ar trebui să le vadă și românii.

Tu ce alegi?

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment