Un cititor mi-a lansat o provocare – să vorbesc despre cursul valutar. Interesant, dar destul de dificil. Nu sunt un specialist, nu joc nici măcar pe FOREX, așa că nu vă așteptați să urmeze un articol plin de ponturi.
Vă spun ce cred eu în mare, până acum dacă vă uitați la postările mai vechi veți vedea că fără să fii foarte mult implicat poți să anticipezi niște trenduri. Nu e un sfat de investiții într-o monedă anume, îi las pe cei care construiesc modele și lucrează cu variabile macroeconomice să o facă.
Teoretic, cursul valutar este influențat de o serie de factori:
– nivelul inflației – o inflație mai mică înseamnă o economie mai competitivă, cu bunuri care concurează mai bine pe piețele externe, toate conducând la o monedă mai puternică;
– nivelul balanței de plăți: un deficit generat de importuri mai mari decât exporturile necesită resurse pentru acoperirea acestuia și conduc la o monedă mai slabă;
– nivelul ratei dobânzii – dobânzile ridicate atrag fluxurile externe de capital, care convertite în moneda națională o întăresc sau cel puțin o mențin stabilă;
– indicatorii macroeconomici: șomajul scăzut și creștere economică înseamnă o monedă puternică;
– factorii politici, instabilitatea însemnând o monedă foarte volatilă (cu fluctuații mari de curs de schimb);
– speculațiile, bazate pe știrile de moment;
– fuga capitalurilor atunci când țara este asociată unei zone instabile.
Dacă mă întrebați în ce monedă să vă țineți banii, eu cred că cei care au credite în valută ar trebui să își constituie rezerve însemnate în primul rând în acea monedă. E adevărat, poți să pierzi dacă leul se apreciază, dar pe de altă parte nu te expui unor riscuri inutile.
Lei sau euro? Parcă momentan nu văd destui factori în favoarea leului: instabilitate politică, reducerea TVA și alte măsuri de creștere a cheltuielilor publice care rămâne de văzut cum se vor reflecta în deficitul bugetar. În plus nici dobânzile nu mai sunt atât de atractive încât să susțină o expunere în totalitate pe lei.
Euro sau dolarul american? Cine știe. Momentan zic dolarul american, mi-e neclar ce se va întâmpla cu Grecia, se pare că creditorii internaționali nu mai sunt dispuși să facă multe compromisuri și vor să vadă impuse măsuri clare de reducere a cheltuielilor publice, care să permită pe viitor rambursarea finanțărilor acordate. O ieșire a Greciei ar însemna multe alte calcule referitoare la alte posibile părăsiri ulterioare ale monedei unice.
E clar că țările cu economie mai slab dezvoltată care au trecut la euro au fost lipsite de posibilitatea devalorizării monedei naționale, care ar conduce la creșterea competitivității la export. Un euro fără țările mai slabe ar fi pe termen lung poate o monedă mai puternică, deși nucleul tradițional al zonei euro nu mai poate înregistra ritmuri de creștere foarte ridicate de unul singur.
Aș zice euro, dacă ai credite în euro și chiar ceva dolari americani, structura ideală a depozitelor. Bineînțeles nici leii nu sunt de neglijat pe termen lung. Nu m-am uitat la francul elvețian, nu m-a pasionat subiectul, dar un franc puternic nu poate rezista pe termen lung. Nu aș cumpăra acum foarte mulți franci.
Voi ce credeți? Pe ce monedă ați merge?