Cum sa-ti planifici bugetul

Un prim pas in a lua taurul de coarne si a detine controlul asupra finantelor personale si a modului in care se cheltuie banii, este intocmirea unui buget persona (sau de familie, dupa caz). Planificarea bugetului urmareste trei obiective principale:

  • Controlarea veniturilor si cheltuielilor de zi cu zi astfel incat sa nu te lipsesti de lucrurile care iti ofera satisfactie dar in acelasi timp sa eviti risipa si cheltuielile inutile.
  • Alegerea si urmarea unui plan financiar de lunga durata care urmareste un tel bine determinat (cumpararea unei locuinte, a unei masini, eliminarea datoriilor, economisirea,  acumularea unui fond personal pentru investitii, asigurarea batranetii sau chiar imbogatirea.
  • Construirea unor forme de protectie in cazul unor evenimente nefericite sau imprevizibile.

Alcatuirea unui buget personal sau de familie este primul pas in vederea rezolvarii sau cel putin a indreptarii situatiei financiare. Este un instrument financiar important care te poate ajuta sa te autodisciplinezi, sa iti controlezi cheltuielile si sa urmezi un plan in vederea atingerii unei situatii financiare mai bune.

Indiferent daca castigi mii de euro pe luna sau doar cateva sute de lei, alcatuirea unui buget este o prima treapta in procesul de transformare de la stadiul in care tu muncesti pentru bani la acela in care pui banii sa munceasca pentru tine.

Citeste si:  Este oportuna amanarea aderarii Romaniei la zona euro?

In linii mari un buget de familie trebuie sa urmareasca cele trei obiective mentionate mai sus: controlarea cheltuielilor zilnice, urmarirea unui tel financiar de lunga durata si asigurarea unor bani de rezerva pentru intampinarea unor situatii nefericite (deces, boala, pierderea serviciului, incendii, etc.).

Puteti chiar sa utilizati programe software de specialitate pentru a va ajuta la intocmirea bugetului sau pur si simplu sa luati un pix si o foaie de hartie si sa incepeti sa tineti socoteala finantelor personale.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment