Ce bonusuri și cadouri se oferă angajaților de Sărbătorile de iarnă în 2020

Într-un an 2020 diferit de oricare altul, cu Sărbători de iarnă marcate de situația generată de pandemia de Covid-19, companiile se adaptează pentru a putea performa sau cel puțin pentru a supraviețui. Există multe firme care se confruntă cu probleme în această perioadă, începând de la cele din HoReCa, dar mergând spre multe alte domenii de business, căci totul este conectat. Veniturile angajaților sunt în scădere, consumul scade, există o presiune puternică pe retail și pe business în ansamblu. În tot acest context, ce bonusuri și cadouri primesc angajații de Crăciunul 2020 de la companiile la care lucrează?

Firmele care se confruntă cu probleme vor fi desigur mai puțin generoase de Sărbători, fiind probleme chiar cu plata salariilor și existând mulți angajați cu contracte de muncă suspendate. În aceste companii, speranța unor bonusuri de Sărbători este înlocuită mai degrabă de speranța normalității în materie de plată venituri curente.

În firmele care reușesc să fie cel puțin pe linia de plutire se oferă diverse tipuri de avantaje extra de Sărbători, de la bonusuri financiare la tichete cadou, precum și diverse daruri, de exemplu coșuri cadou de Crăciun. De altfel, aceste coșuri cadou au devenit foarte populare în lumea de business din România, mai ales în mediul corporate. Și în 2020, foarte multe firme mari oferă angajaților coșuri cadou de Crăciun, adesea alături de bonusuri financiare.

Citeste si:  O afacere in agricultura – cultivarea de sparanghel!

Oferirea de coșuri cadou este un gest care apropie oamenii și îi fidelizează, în spiritul festiv al unor sărbători de familie. Interesant este că în unele firme se optează în acest an chiar pentru cosuri cadou premium de pe categorii superioare de preț, deci mai consistente, tocmai din cauza pandemiei. Explicația este simplă: firmele nu au mai avut cheltuieli cu petreceri de Crăciun sau experiențe team-building și astfel bugetele pentru angajați sunt mai mari în 2020, de Crăciun. Astfel, cel mai simplu este să se ofere bonusuri și cadouri mai generoase.

Marile companii europene procedează diferit, în funcție de strategia fiecăreia. Însă cert este că angajații rămân cea mai valoroasă resursă, iar în vremuri de criză companiile performante trebuie să știe să se comporte responsabil față de aceștia, pentru a câștiga pe termen lung în plan de HR. În Germania, producătorul auto Daimler AG va acorda angajaţilor germani un așa numit bonus de pandemie, în valoare de 1000 de euro, pentru a compensa costurile economice şi personale. Se pare că aproximativ 160.000 de angajaţi din Germania sunt eligibili pentru a beneficia de acest bonus care vine tocmai în contextul Sărbătorilor de iarnă.

În România, discounterul Lidl va dubla prima obișnuită de Crăciun și va oferi 800 de lei pentru angajații cu o vechime mai mare de 6 luni în companie. Cei care sunt mai recent angajați la acest retailer vor primi câte 400 de lei bonus de Sărbători în decembrie 2020. Conform datelor oficiale, se vor oferi peste 11 milioane de lei în prime de Sărbători pentru întreaga echipă.

Citeste si:  Vrei sa iti deschizi o afacere? 5 idei profitabile

Cel mai simplu în pandemie este să se ofere cadouri financiare sau alte tipuri de cadouri care se pot comanda online și livra direct la beneficiari, pentru a evita contactul personal între oameni pe cât posibil. Dacă în alți ani se organizau petreceri sau se ofereau beneficii legate de vacanțe și călătorii, astfel de gesturi lipsesc în planurile companiilor în 2020. Cel mai probabil, situația nu va fi foarte diferită de Paște în 2021, însă este de așteptat ca atunci lucrurile să se relaxeze, iar pe lângă bonusuri financiare și cosuri cadou de Paste să existe și alte perspective.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment