Planul de afaceri este un document esential pentru orice companie, restaurant sau magazin. Insa, unii sunt de parere ca un plan de afaceri este extrem de greu de realizat. Motivul – numeroasele idei preconcepute care circula in legatura cu acest subiect. Trebuie sa stii ca majoritatea din aceste idei sunt complet false. Acest document ramane indispensabil si util deopotriva din mai multe motive.
Rezumat:
Un plan de afaceri nu este decat un document financiar
Un plan de afaceri nu se limiteaza doar la aspectul financiar al proiectului. Abordeaza efectiv previziunile financiare dar contine, in egala masura, si alte elemente importante. In aceasta parte narativa iti vei prezenta proiectul in cele mai mici detalii. Vei evoca oferta (caracteristici, functionalitati, pret), piata, principalii concurenti de pe piata si cadrul juridic ales pentru a exercita aceasta activitate.
Pentru a intocmi un plan de afaceri este nevoie de un expert contabil
Evident, un expert contabil te poate insoti si ajuta sa intocmesti un plan de afaceri. Acesta din urma depinde, intai si intai de amploarea proiectului tau si de statutul juridic ales pentru a-ti exercita activitatea. Un bacher spre exemplu va fi atent la unele notiuni precum gradul de indatorare sau capacitatea de rambursare in timp ce un investitor va acorda o atentie sporita rentabilitatii proiectului.
Numarul de pagini trebuie sa fie cat mai mare cu putinta
Cantitate nu inseamna in mod neaparat calitate. Nu inseamna ca daca vei concepe un document de 40 de pagini acesta din urma va fi pertinent si ca va reusi sa convinga destinatarul. Uneori, un plan de afaceri de 5-10 pagini poate fi mai performant. In general, recomandarea este, atat in privinta partii financiare cat si pentru partea economica, de a cuprinde esentialul. Doar informatiile esentiale trebuie sa figureze. Nu te axa pe detalii tehnice, prezinta esentialul.
Sursa: https://www.lecoindesentrepreneurs.fr/idees-recues-business-plan/