Doar 2 mld. de dolari

JP Morgan a pierdut 2 mld. de dolari din tranzactii cu derivate. Sunt cea mai mare banca din SUA, dar asta nu inseamna ca pot controla de unii singuri pietele financiare, pentru ca hedge funds au avut banii necesari pentru a fi contrapartea in tranzactii.

Se speculeaza ca cei 2 mld. pot deschide calea unor pierderi mult mai mari, pentru ca expunerile rezultate din tranzactii cu derivate a bancilor americane a crescut foarte mult in ultimii ani.

Valoarea notionala a derivatelor detinute de bancile americane este de 244000 mld. USD, cota de piata a primelor 5 banci fiind de 96%. Probabil o mare parte dunt derivate OTC, in care se preia riscul de credit al contrapartii.
Criza nu a schimbat asadar prea multe, bancile sporindu-si tranzactiile cu instrumente riscante.
Evident, fiecare poate sa faca ce tranzactii vrea, dar nu avand confortul ca orice pierderi s-ar inregistra, statul va veni la un moment dat sa recapitalizeze bancile, pentru ca sunt prea importante in sistem.

Am fost intotdeauna un adept al libertatii pietelor financiare, insa se impune o reglementare mai stricta a sistemului financiar, atat la nivel de activitate, cat si de produs.

Pierderea nu este una de care sa afecteze puternic banca, insa poate avea rezultatul implementarii mult discutatei Volker Rule, prin care se impun restrictii in activitatea de tranzactionare a bancilor. Pana la urma acestea ar trebui sa revina la activitatea de baza. Nu este etic sa iei banii FED-ului (prin programele QE), scapand de active riscante si inlocuindu-le cu alte la fel de volatile, ca sa nu mai vorbim de potentialele finantari directe din partea statului.

Citeste si:  FED-ul face regulile jocului

Activitatea de tranzactionare ar trebui lasata in principal societatilor de brokeraj si fondurilor, de orice tip sunt ele.
La nivelul produselor, complexitatea acestora a ramas la fel de ridicata, precum si lipsa unei legaturi directe fata de activul suport. Asta pe principiul ca un investitor mare poate face orice.

Dincolo de distinctiile clare intre tipurile de activitati ale unei insitutii financiare, probabil ar trebui clarificate si tipurile de produse.

Related Posts

Add Comment