Cele mai haioase declaratii despre investitii mi se par cele ale lui Jim Rogers.
„Pe agricultura ma bazez mai mult la această ora. Agricultura este importanta . Trebuie să plecati si sa deveniti fermieri sau daca sunteţi fete sa va casatoriti cu un agricultor. Sau puteţi sa deschideti un restaurant intr-o zona agricola sau puteti sa incepeti sa vindeti masini Lamborghini fermierilor. Credeti-ma că fermierii vor conduce multe masini Lamborghini, in curand. Exista multe modalitati de a aborda si de a ne apropia de agricultura.”
Daca luam drept bune proiectiile lui Jim Rogers, Romania va arata cam asa – cafenelele de lux de pe Dorobanti si din centrul vechi al Bucurestiului se vor muta cu totul, sau cel putin isi vor deschide reprezentante la campie, in zone care acum sunt cunoscute cel mult pentru vreo statie de tren. Pentru femei lucrurile sunt clare – dati poseta pe papornita.
Tabloidele si televiziunile de scandal vor abunda de starlete care se vor lauda in primul rand cu culturile de rapita, soia si grau, caci adulterul, cumparaturile la Milano si aventurile cu fotbalisti vor fi niste subiecte cazute demult in desuetudine.
„Nimeni nu iubeste bancherii cand au succes si toată lumea spune că finantistii sunt de vina in vremuri grele.”
Aici lucurile nu-s atat de clare. Bancherii nu ar putut prospera fara lacomia oamenilor, la care s-a adaugat evident propria ingeniozitate pentru a obtine comisioane cat mai mari, din produse din ce in ce mai exotice (sau sa le spunem complexe, sa sune by the book).
Ce loc mai ramane pentru brokeri in Fantasy Land imaginat de Jim Rogers?
„Brokerii ce vor face? Nu vor face mare lucru. De exemplu pot sa invete sa conduca tractorul pentru fermieri”
Scenariul lui Jim Rogers pare fezabil, dar nu se va indeplini.
Departe de mine dorinta de a discredita societatea rurala. Dimpotriva, ea pastreaza inca, cel putin in parte, o serie de principii uitate la oras. Ea are un bun potential de crestere atat la nivel international, cat si local. In Romania preturile au ramas in urma, asa ca o crestere a acestora ar fi practic doar parcurgerea unui ciclu firesc prin care au trecut si alte active. Fenomenul e explicabil – taranii s-au trezit cu suprafete mici de teren, faramitate, restituite in limita a cateva hectare si fara utilaje agricole, pentru care au trebuit sa plateasca sume exorbitante pentru puterea lor de cumparare. In aceste conditii productivitatile ridicate sunt greu de obtinut, de unde si preturile scazute ale terenurilor.
Un alt motiv – la produsele agricole s-au comentat mereu preturile, marjele de profit, ca si la produsele industriale de altfel, in vreme ce intermediarii, fie ca se numesc brokeri, agenti sau vanzatori au prosperat. A fost mult mai profitabil sa vinzi, decat sa produci si acest sistem nu se va schimba.
De asemenea, societatea este puternic legata de activele financiare si de evolutia lor – fie ca vorbim de banii de pensii, de investitii, sau de cei din topul Forbes ale caror averi sunt constituite prin detinerea de actiuni si sunt evaluate pe baza pretului de piata. Datoriile statelor sunt si ele exprimate tot in active financiare – obligatiuni.
Bancile centrale au aratat destul de clar ca sunt dispuse sa creeze moneda, multa, cat e necesara pentru a face bilantul bancilor mai atractiv si creditele mai ieftine, asa ca activele financiare au sustinatori importanti.
Dincolo de accentele de povestitor plin de fantezie ale lui Jim Rogers, o idee de baza suna veridic – agricultura e o tinta de investitii interesanta. De altfel, destule fonduri au intrat pe acest sector, ceea ce nu poate fi decat un motiv suplimentar de investitie.