Stiri economice – rata somajului SUA, flash crash pe bursa si dobanda de referinta ECB

Nu voi insista prea mult pe Romania, povestea Oltchim a fost mediatizata pe larg. Dincolo de show-ul TV, ramane dovada clara ca o privatizare considerata strategica nu se poate desfasura prin licitatie cu strigare. Chiar daca statul ar reusi sa incaseze un pret foarte bun, ramane problema capacitatii financiare pentru investitiile viitoare si expertiza necesara eficientizarii activitatii companiei.

In zona euro, ECB a mentinut dobanda de referinta la 0,75% pe fondul presiunilor inflationiste. Rata anuala a inflatiei se situeaza la 2,7%.

In Spania, proiectul de buget pentru anul viitor prevede reduceri ale cheltuielilor publice de 13 mld. euro, anticipand o crestere a nivelului datoriei publice pana la 90,5% din PIB.

Flash crashul pe bursa este cunoscut in special datorita aceluia din 2010, cand Dow Jones Industrial Average a pierdut 10% in cateva minute, recuperand in scurt o mare parte din aceasta pierdere. Cauzele au constat in ordinul mare de vanzare, ordine putine la cumparare.

Vanzarea a atras o prabusire in lant a preturilor, datorata tranzactionarii prin intermediul algoritmilor computerizati. Azi in India a avut loc un alt flash crash care a redus capitalizarea bursei cu 60 mld. USD, datorita introducerii gresite a ordinelor de catre un trader.

In SUA rata somajului a ajuns la minimul ultimilor 4 ani – 7,8%. Interpretarile acesteia sunt insa mixte, desi conditiile pietei muncii s-au imbunatatit, s-au creat mai putine job-uri noi decat in lunile precendente si a crescut numarul angajatilor part time.

Citeste si:  Cum Sa Iti Tii Evidenta Banilor
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment