Plătești anticipat datoriile sau economisești?

Atunci când faci un credit cel mai probabil nu vei mai dispune de prea multe economii, mai ales dacă alături de credit ai nevoie de bani și pentru unele investiții/îmbunătățiri ale noii proprietăți. Mă gândesc aici la un credit ipotecar mai ales.

Cu timpul începi să acumulezi din nou bani și te simți bine atunci când vezi unele resurse financiare puse de-o parte. Întrebarea vine în mod natural după un timp – plătești anticipat o parte din credit sau economisești și mai mult? Scot din calcul ipoteza că strângi bani pentru un alt credit, cu o altă destinație, căci se poate întâmpla și asta.

Care este avantajul economiilor în acest caz? Dispui de unele sume tampon pentru cheltuieli neprevăzute. OK, rațiunea este foarte bună, însă la un moment dat trebuie să faci un calcul de oportunitate.

Care ar fi avantajul plății anticipate a creditului? Rata ta lunară scadă, scade dobânda plătită la bancă și comisioanele acelea de administrare care îți dau senzația mult timp că sunt mult mai mari decât creditul efectiv rambursat. Cum în România un credit în euro cu o dobândă fixă sub 2% pe 30 de ani nu intră în calculele băncilor, deși afară reprezintă o normalitate, ai toate motivele să te grăbești să plătești anticipat un credit în euro cu dobândă variabilă, căci EURIBOR nu va sta la nivele atât de scăzute foarte mult timp.

Citeste si:  De ce nu reușești să economisești?

Scăderea ratei lunare se resimte imediat în bugetul tău, scăzând cheltuielile fixe îți rămân mai mulți bani la dispoziție pentru economii.

Avantajele par clar în favoarea plății anticipate a creditului, mai ales dacă îți ții economiile la bancă, caz în care dobânda obținută va fi mereu inferioară dobânzii plătită la credit.

Există și o excepție – dacă îți investești economiile cu randamente superioare dobânzii la credit mai bine economisește în continuare și investește, pentru că vei câștiga. În toate celelalte situații plătește anticipat creditul, dar nu înainte de constituirea unui fond de rezervă, bani la bancă care să îți acopere cheltuielile lunare pentru 6 luni.

Voi ce credeți? Pentru ce soluție optați?

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment