Miscari de strada, manipulari si conspiratii

Miscarile de strada sunt bine reprezentate la televizor. Realitatea a instalat chiar o macara care filmeaza din unghiuri ce amintesc de marile meciuri.

Libertatea de exprimare este una din valorile democratiei, iar in Romania sunt destule lucruri care trebuie spuse cu voce tare. Opinia despre potentialul impact al manifestatiilor asupra climetului economic am spus-o aici.

In ultimele zile protestele nu au fost violente, iar televiziunile au incercat sa creeze o imagine care amintea de valorile Pietei Universitatii din anii ’90 – studenti, intelectuali, artisti. Diferenta este ca acum politicienii sunt la fel de indezirabili, indiferent din ce partid ar proveni.

Bineinteles, a aparut si o serie de articole care amintesc de o veritabila teorie a consiparatiei: partidul la putere a gasit o supapa pentru a-si proteja puterea, sau opozitia a creat artificial aceasta miscare pentru a declansa alegerile anticipate. Pornind de la dispersia celor prezenti (studii, varsta) si de la reactia lor vis-a-vis de politicieni, toate mi se par aberatii.

Poate trebuie sa acceptam aceste mitinguri ca strigatul unor oameni care nu mai vad niciun fel de alternativa in politicieni, indiferent de culoarea lor.

Nu este de ignorat un lucru – clasa politica este asa cum am sustinut-o noi. Sa ne gandim cand a fost ultima oara cand in Romania s-au votat programe, doctrine, idei, proiecte concrete de dezvoltare a tarii? Oare nu s-au multumit oamenii sa aiba o abordare de tip jos Iliescu, Constantinescu, Basescu in detrimentul unor optiuni bazate pe programe?

Citeste si:  Doar 2 mld. de dolari

Absenteismul a fost pana acum expresia indiferentei din ce in ce mai mari fata de clasa politica, acum o parte din oameni au ales sa isi spuna public pasurile.

Daca vrem sa fim o democratie, sa urmam legile jocului – partidele vin si pleaca de la putere numai prin vot.

Sa nu ne asteptam la solutii miraculoase, nu cred ca va apare o forta politica care sa polarizeze increderea si voturile oamenilor. Ramane doar ca partidele sa gaseasca in interior oamenii si proiectele care sa duca cu adevarat Romania pe un drum clar conturat. Mi-e indiferent daca asta se face printr-un guvern uni, bi sau multicolor.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment