Cum sa Cumperi o Afacere

Atunci cand doresti sa ai propria afacere ai doua optiuni: 1. fie iti dezvolti propria afacere, 2. fie cumperi una la cheie. Cei care au ceva bani pusi deoparte ar putea fi interesati de aceasta ultima varianta.

Cumpararea unei afaceri la cheie poate avea unele avantaje evidente.

Iata mai jos cateva ponturi atunci cand vine vorba de cumpararea unei afaceri.

In primul rand trebuie sa decizi in ce fel de afacere doresti sa investesti.

Poti incepe prin a-ti alcatui o lista de optiuni. In aceasta lista este indicat sa treci afacerile din domenii la care te pricepi pentru ca nimeni nu isi doreste sa cumpere o afacere despre care nu are habar cum functioneaza si pe care sa o ruineze imediat dupa ce o preia.

Asadar tine cont de posibilitatile si capacitatile tale.

De asemeni intereseaza-te de costuri si de profituri.

Pentru a vedea daca o afacere este sau nu profitabila si deci daca isi merita banii, trebuie sa stii sa citesti actele contabile. Ele iti spun povestea acelei afaceri: ce profit genereaza, ce cheltuieli are, ce profit genera in trecut, daca merge pe o panta ascendenta sau una descendenta, etc. Nu in ultimul rand trebuie sa te intrebi de ce actualul proprietar doreste sa o vanda. Este o afacere care merge prost si proprietarul incearca sa scape de o cheltuiala in plus sau este o afacere cu perspective bune dar proprietarul o vinde pentru ca are nevoie urgenta de bani, se muta sau diverse alte motive.

Citeste si:  Doar 2 mld. de dolari

Este acea afacere grevata de datorii?

Inainte de a intra in joc trebuie sa stii in ce te bagi, este vorba de datorii la stat sau la creditori, probleme juridice, conflicte cu alti asociati sau cu clientii, etc.  Cu siguranta nu vrei sa cumperi un sac de probleme.

Care sunt perspectivele de viitor?

Este o afacere pe val sau o afacere cand in viitorul apropiat va fi eliminata de pe piata de concurenta sau de inovatiile tehnologice. De exemplu multe afaceri care in anii trecuti au mers relativ bine, fie au fost falimentate fie au zilele numarate, ma refer aici la cluburile de internet, micile firme care ofereau servicii de provider (in mare parte eliminate de concurenta puternica a RDS-ului). Afacerea pe care vrei sa o cumperi are un viitor?

Acestea sunt intrebarile cele mai importante pe care trebuie sa si le puna cineva inainte de a cumpara o afacere.

Cumpararea unei afaceri la cheie poate fi o buna investitie dar in acelasi timp poate fi si o manevra dezastroasa pentru finantele tale. Totul depinde de capacitatea de a citi actele contabile, de a vizualiza in viitor si de a vedea dincolo de prezentarea cosmetizata pe care o face vanzatorul.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment