Piața imobiliară este în acest moment o atracție pentru investitorii începători. Ademeniți de potențialul ridicat de profit pe care îl oferă investițiile în proprietăți, aceștia vor să obțină maximul din fiecare tranzacție. Totuși, pentru a evolua și câștiga pe această piață, ai nevoie de idei inspirate. Nu orice investiție în imobiliare se dovedește profitabilă, așa că ai nevoie de idei care să-ți returneze un plus de valoare semnificativ. Mai mult, trebuie să ții cont de faptul că, deși pare un domeniu în plin avânt, imobiliarele presupun riscuri și fluctuații. De aceea, trebuie să investești doar în proiectele care au șanse de reușită aproape în orice condiții. Descoperă în continuare 4 idei profitabile în care merită să investești.
Rezumat:
1. Achiziționarea de proprietăți pentru închiriere
Cumpărarea unor proprietăți destinate închirierii reprezintă o inițiativă care poate aduce beneficii majore unui investitor începător. Costurile inițiale se pot adapta în funcție de bugetul disponibil. Astfel, poți alege garsoniere în locul unor apartamente, mai ales că acestea reprezintă o proporție importantă din piața de imobiliare. Chiar dacă investiția inițială este mare în raport cu beneficiile imediate, chiriile reprezintă o sursă de bani constantă, care pe termen lung se dovedește lucrativă. Este important să achiziționezi proprietăți aflate în zone bune sau cu potențial, astfel încât găsirea unor chiriași și menținerea unui preț avantajos să nu fie o problemă.
Totuși, ține cont că închirierea prezintă riscuri. Uneori clienții se mută repede, iar perioadele fără chiriași nu aduc profit, ci pierderi. De asemenea, rezolvarea solicitărilor chiriașilor poate consuma timp valoros. Colaborarea cu o firmă de management al proprietății se poate dovedi utilă în acest sens, dar presupune costuri suplimentare pentru tine.
2. Renovare pentru vânzare sau închiriere
O strategie clasică de investiții în imobiliare constă în cumpărarea, renovarea și vânzarea/închirierea unei proprietăți la un preț profitabil. Dacă vrei să faci o astfel de investiție, trebuie să știi că banii îi faci nu când vinzi imobilul, ci când îl cumperi. Regula de 70% este utilă în acest caz. Aceasta presupune ca toate cheltuielile care țin de achiziție, reparații, legalitate, marketing să nu depășească 70% din prețul pe care vrei să-l obții la vânzare.
Dacă după ce ai calculat cheltuielile și le-ai pus în raport cu eventualul profit obții o marjă mai mică de 30%, înseamnă că investiția nu merită. Fluctuațiile pieței și posibilele costuri suplimentare te pot obliga să investești mai mult, iar această marjă este o asigurare că nu vei ajunge în pierdere.
3. Construirea unei case noi
Această idee este similară celei de mai sus, doar că presupune achiziționarea unui teren și construirea unui imobil de la 0. Chiar dacă durează mai mult să construiești o casă, ai avantajul de a controla mai bine aspectele care țin de caracteristicile, costurile și calitatea lucrării. Folosirea de BCA și de alte materiale rezistente, de exemplu, îți permite să soliciți o sumă mai mare pentru imobil, corespunzătoare calității ridicate.
4. Investiția în REIT-uri
REIT vine de la Real Estate Investment Trust, adică un trust de investiții în imobiliare. Asemenea unor fonduri mutuale, acestea utilizează banii mai multor investitori în afaceri imobiliare. REIT-urile îți permit să investești în imobiliare fără să deții, construiești sau să cumperi o proprietate. Activitățile de acest tip intră în responsabilitatea unei echipe specializate care lucrează pentru trust. Pentru un începător, acest lucru este un avantaj, dar și mai important este că nu ai nevoie de o sumă mare pentru a investi într-un REIT. În plus, îți creezi o sursă constantă de venit pasiv, prin intermediul unor dividende anuale.
Cele 4 idei de investiții în imobiliare reprezintă modalități eficiente de a obține profit, dar și de a-ți diversifica portofoliul de afaceri astfel încât să îi reduci vulnerabilitatea.