Ce factori determină evoluția randamentului unui fond mutual?

Continuăm seria noastră despre fondurile de investiții, vorbind despre ceea ce interesează în primul rând pe toată lumea – evoluția randamentului unui fond mutual. Ca în orice afacere, aceasta depinde de cele două laturi – venituri și cheltuieli.

Veniturile unui fond deschis sunt dependente în mod direct de investițiile pe care le face. Cu cât portofoliul e format din instrumente mai riscante (acțiuni, derivate), cu atât randamentul obținut ar putea fi mai mare, dar investitorul este supus și unui risc mai ridicat de pierdere.

Să luăm pe rând principalele active din portofoliul unui fond mutual.

Acțiunile pot genera venituri care constau atât din dividende, cât și din creșterea prețului de piață al acestora. Prețul de piață al unei companii e legat atât de factori intrinseci, specifici acesteia: evoluția indicatorilor financiari, descoperirea unor produse noi, dividendele acordate, contractarea unor împrumuturi etc., dar și de factori care nu sunt neapărat legați de companie, ci afectează toată bursa în ansamblul său: evoluția economiei, perspectivele sectorului în care activează, evoluțiile politice, evoluțiile regionale și internaționale. Toate acestea se reflectă în creșteri și scăderi ale prețului acțiunilor, care conduc direct la creșterea sau scăderea valorii unitare a activului net al fondului și la randamentul acestora.

Depozitele bancare sunt purtătoare de dobândă, nivelul acesteia determinând în mod direct randamentul unui fond.

Citeste si:  În ce să investești banii?

Instrumentele cu venit fix (obligațiuni de stat, municipale, corporative etc.) generează venituri atât din dobânzi, cât și din prețul de piață al acestora, în cazul unor evoluții favorabile. Nivelul dobânzii depinde de riscul emitentului de obligațiuni, un rating scăzut al acestora conducând la dobânzi mai mari.

Prețul de piață al obligațiunilor este legat în principal de aceeași factori care determină și prețul acțiunilor, însă într-o măsură diferită. Aici contează în primul rând riscul de credit și evoluția dobânzii de pe piața monetară (dacă dobânda scade, prețul obligațiunilor emise anterior la o dobândă mai mare va crește).

Derivatele au un preț care fluctuează în mod direct sau invers activului lor suport, în funcție de poziția adoptată – de cumpărare (long) sau de vânzare (short). Unele derivate au și rol de hedging – acoperă pozițiile deținute pe anumite acțiuni și astfel limitează pierderea, dar și câștigul fondului.

Pe partea de cheltuieli sunt luate în calcul o serie de comisioane – plătite administratorului, firmei de brokeraj prin care se tranzacționează acțiunile, depozitarului etc. Poți să vezi cât de mare este indicele de costuri în Informațiile cheie pentru investitori, despre care am mai vorbit.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment