In perioadele de criza economica, omenirea priveste aurul ca pe un safe haven.
Oricat de rau ar merge economia, oricat de mari ar putea fi presiunile inflationiste, oricate banci ar da faliment, investitia in aur te poate proteja. Nu cred in teoria asta, dar e perceptia generala.
Pana la urma e vorba de o reminescenta a vremurilor cand oamenii au descoperit chestia asta stralucitoare si le-a placut. Ulterior s-au prins ca e rara si au inceput sa o foloseasca la schimb.
Care e valoarea intrinseca a aurului? Greu de spus. Mai degraba tind sa cred ca ea e aproape nula, cata vreme utilizarea sa industriala e limitata. Cea mai mare cerere provine din India, generata de pasiunea lor pentru bijuterii.
Daca judecam lucrurile in extrem, aurul are valoare cat timp marea majoritate au aceasta perceptie.
Sugestiva e comparatia pe care o face Warren Buffet: daca iei tot stocul mondial de aur (750000 tone) si il topesti obtii un cub cu latura de 23 de metri, cu o valoare de 9600 trilioane dolari (il numeste cubul A). Cu aceeaso bani, poti sa formezi un cub B din toata cultura agricola a SUA, 16 companii Exxon Mobil si 1 trilion USD bani de buzunar. Intrebarea lui este cine ar cumpara cubul A in detrimentul lui B?
Se presupune ca aurul asigura o buna acoperire impotriva inflatiei. Asta e adevarat, dar pe termene atat de lungi, pentru care nici un investitor nu ar putea avea rabdare. Am scris despre asta aici.
Vremurile in care aurul reprezenta etalonul pentru emisiunea monetare sunt de mult istorie, iar dincolo de orice discutie aceasta este practic imposibil sa se mai intample, asa cum am scris aici. Ar fi absurd ca stabilitatea si puterea unei monede sa mai fie data de stocul de aur pe care o tara il detine. Daca am merge pe varianta aceasta, atunci Italia si Portugalia nu ar avea prea multe probleme, dupa rezervele pe care le au.
Aurul nu este neaparat solutia pentru cei care fug de risc. Pretul aurului are o volatilitate destul de ridicata.
Dupa cum spunea, evolutia arata bine pe termen lung.
Ce spuneti insa daca luam aceasta selectie de doua decenii, in care investitorii aurului nu numai ca nu au avut profit, dar au marcat pierderi?
Si asta nu e tot, partea cea mai tricky e alta – sub ce forma detii aurul? Aurul nu e o marfa ca oricare alta, indispensabila in agricultura sau industrie. Pretul aurului este un rezultat direct al sistemului financiar.
Multi dintre cei care mizeaza pe aur fug de acest sistem, fara a se gandi ca de fapt ii devin captivi.
Cum poti sa cumperi aur? Investind in derivate, in actiuni ale companiilor aurifere sau in ETF-uri. Da, esti in continuare expus sistemului financiar, pentru ca tu nu detii fizic acel aur.
Poti sa mizezi pe varianta achizitiei fizice de lingouri, monede sau bijuterii. Monedele rare sau anumite bijuterii pot fi o solutie pentru a aduce o valoare suplimentara dincolo de aceea efectiva a aurului, insa nu sunt o forma de investitie facila.
Daca cumperi lingouri, atunci intervin costurile de depozitare, asta in situatia in care nu-ti transformi casa intr-un seif. Unde il poti depozita? Evident la o banca, de care fug multi dintre adeptii prabusirii sistemului financiar.
Nu uita ca aurul nu e este o investitie lichida si atunci cand vei dori sa il vinzi vei avea nevoie sa gasesti rapid contrapartea. Care au fost randamentele reale ale unor clienti care au cumparat aur prin unele banci romanesti ati vazut in presa. Nu vor fi multi doritori sa iti ia aurul la pretul pietei.
Prefer investitia in active lichide, al caror pret sa depinda nu doar de perceptia de moment a pietelor, cat de fundamente economice usor de urmarit.