Cresterea gainilor ouatoare

Ouale de gaina fac parte dintre alimentele cele mai populare pentru masa romanului. Tot timpul se vor vinde, cumpara si consuma aceste produse iar acolo unde vorbim despre o cerere pe piata vorbim si despre o afacere.

Cresterea gainilor pentru oua este o afacere specifica mediului rural dar pentru a trece de la economia de subzistenta din ograda bunicii la o ferma profitabila, trebuie sa stii cateva lucruri.

In primul rand trebuie sa iti fac un plan bun al afacerii, sa ai foarte clar in minte ceea ce urmeaza sa faci. Adica sa stii cam de cat spatiu ai nevoie, care va fi numarul de gaini, de unde le vei procura hrana, care sunt conditiile din crescatorie (acest aspect este foarte important, il vom detalia mai jos) etc.

Din capul locului trebuie precizat ca pentru o productie eficienta padocul/incinta unde se cresc pasarile trebuie sa fie acoperita pentru a le feri de frig iarna si de caldurile mari din timpul verii, gainile avand un metabolism ridicat, sunt foarte sensibile la intemperii, fapt ce se reflecta in productia de oua.

Pentru a respecta normele UE, la 500 de gaini ar trebui sa ai un spatiu de 60mp, pentru 1000 de pasari, 120mp si asa mai departe.

Pentru o micro-ferma de gaini, cel mai recomandat este sistemul “free range”, cel in care gainile sunt tinute intr-o hala dar sunt lasate sa se miste in voie, beneficiaza de lumina soarelui, dorm pe stinghii si se oua in cuibare.

Citeste si:  Cum îți faci un portofoliu?

In functie de hrana administrata, ouale vor fi incadrate in clasa BIO sau categoria 1, imediat sub clasa bio.

Pentru oua ecologice, hrana trebuie sa fie exclusiv fara aditivi si ingraseminte, de asemeni cerealele administrate pasarilor sa fi fost cultivate fara substante chimice.

Acest tip de ferma este mai costisitor dar si pretul oualor este mai mare.

Pentru oaule din categoria 1 se pot administra si suplimente alimentare si cereale crescute cu ingraseminte.

In afara de grau si porumb, gainile trebuie sa aiba si iarba si apa la discretie precum si furaje, lucerna, etc. Hrana este foarte importanta pentru ca se reflecta in productia de oua.

Pentru o productie rentabila este nevoie de cateva sute de gaini, de preferat din rase cu randament mare, cum este rasa Brown. Rasele autohtone trebuie evitate pentru ca dau o productie scazuta.

Dupa aprox. 100 de saptamani, gainile trebui sacrificate si inlocuite cu puicute pentru ca dupa acest interval scade capacitatea de ouat si odata cu ea si rentabilitatea fermei de aceea efectivul de gaini tinere, cu capacitate maxima de productie, trebuie mentinut.

Bani si costuri

O micro-ferma de gaini necesita investirea catorva mii de euro. In jur de 5000 de euro pentru o ferma de 500 de exemplare. Dintre acesti bani jumatate vor merge pe amenajarea spatiului iar jumatate pe cumpararea puicutelor.

Citeste si:  Sfaturi pentru a deveni cel mai bun antreprenor

In momentul de fata piata romaneasca importa oua din Polonia si alte tari europene, productia interna fiind mica si sub standardele europene, desi capacitate agricola si potentialul de productie este foarte ridicat.

In prezent pretul unui ou variaza pe piata intre 50 de bani si 1 leu, in functie de calitate si de producator.

In aceste conditii oportunitatea unei astfel de afaceri este evidenta.

Piata de desfacere este reprezentata de magazinele de cartier, supermarketuri dar poate fi luata in calcul si desfacerea directa catre clientii finali.

Profitul unei micro-ferme de pasari depinde foarte mult de modul in care sunt controlate cheltuielile si sunt reduse pierderile.

Nu trebuie uitat faptul ca 500 de gaini consuma zilnic cateva kilograme de cereale. Daca aceste cereale sunt obtinute din productia proprie profitul fermei va fi mai mare, pe cand daca va trebui sa le cumperi, ai automat cheltuieli mai mari.

Insa in linii mari profitul unei micro-ferme de 500 de gaini poate ajunge pe la cateva sute de euro pe luna. Bineinteles ca daca extinzi productia si in loc de 500 ai 1000 de pasari, poti spera la un profit mai mare.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment