Intoarcerea la economie

CCR a luat o hotarare, criza politica ar trebui sa inceteze. Publicatiile financiare vorbesc de o continuare a instabilitatii, insa asta tine strict de politicieni sa nu se intample. E dificil de explicat de ce nu se poate coabita. Aici nu vorbim de Ioneasca si Popeasca care decid sa nu isi mai vorbeasca, ci de institutii ale statului care trebuie sa functioneze in conformitate cu prevederile Constitutiei. Coabitarea e un termen ostracizat de politicieni, care insa in realitate face parte din viata cotidiana a fiecaruia dintre noi.

Ce s-ar intampla daca fiecare ar decide ca nu vrea sa mai aiba de a face cu cei cu care au avut divergente? Probabil companii intregi ar intra in faliment. Cat timp vorbesti de relatii profesionale, sau cu atat mai mult institutionale si constitutionale coabitarea ar trebui sa existe de la sine.

Indiferent de culoarea politica, politicienii au reusit sa dezbine societatea pentru a isi fundamenta mai bine discursul. Va amintiti de omul gras si de omul slab, de disputa angajati in sectorul public vs. sectorul privat. S-au facut reduceri de cheltuieli necesare pentru a primi finantarea FMI, insa in continuare nu s-au identificat solutii pentru un management performant, care sa permita mentinerea in sectorul public a profesionistilor.

Atunci cand Ionescu lucreaza dublu fata de Popescu si sunt platiti la fel devine frustrant. Cu atat mai mult frustrarea se accentueaza cand reducerile se aplica in mod uniform. Mai nou se merge pe dezbinarea romanilor care traiesc in tara si a celor din alte tari.

Citeste si:  Cat mai creste leul?

Se vorbeste despre romanii din Spania si Italia ca nu i-ar mai interesa situatia din tara, insa se ignora ca acestia raman romani, cu toate drepturile si se trece sub tacere faptul ca acestia continua sa plateasca impozite in tara, sa trimita miliarde de euro si sa sustina alte milioane de romani din tara.

Pretindem ca suntem un popor democratic, insa nu vrem sa constientizam ca democratia inseamna, inainte de orice, respectarea de catre toata lumea a legilor. Ca acestea sunt perfectibile e alta discutie.

Presedintele e vazut de majoritatea ca fiind in continuare persoana cu puteri absolute, insa, asa cum corect se discuta, puterile sale consititutionale sunt reduse. In domeniul economic, cel putin, acestea sunt minime. Indiferent cine ar ocupa aceasta pozitie nu poate aduce salarii si pensii mai mari, sau o imbunatatire a nivelului de trai.

A venit asadar vremea ca romanii in general, iar politicienii in special sa se intoarca la economie. In acest moment pot face un lucru esential pentru tara – sa inceteze dezbaterile sterile. Abia atunci Romania va redeveni o tinta interesanta pentru investitori si capitalurile straine.

Putem vorbi de cursul leului, care s-a apreciat si pe fondul unui context regional favorabil si datorita interventiilor BNR de limitare a lichiditatilor, insa acesta va fi in continuare legat de fundamentele economice.

Citeste si:  Despre situatia economiei UE

Interesant este ca atunci cand Grecia stranuta, bursa romaneasca si leul se depreciau puternic. Problemele de acolo sunt departe de a fi rezolvate. Celor 11.5 mld. de euro reduceri de cheltuieli publice li s-au alaturat alte 2 provenite din scaderea incasarilor bugetare. Grecii au in continuare nevoie de finantare si in plus de clementa tarilor UE care trebuie sa accepte o prelungire a termenului de indeplinire a obligatiilor.

In tot acest context, politicienii romani trebuie sa renunte la divergente si sa se intoarca la economie.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment