Ce cred românii despre finanțele personale? Poate reușim să ne formăm împreună o opinie. M-am gândit la acest subiect pornind de la comentariile de la articolul despre acțiuni și dividende. Mi s-a părut spectaculos că și în România sunt oameni care au înțeles că prin investiții, construite cu răbdare și în timp, își pot spori substanțial veniturile.
Conceptul de finanțe personale, deși destul de explicativ în sine, rămâne în România unul foarte abstract. Am văzut ceva trafic pe blogurile care vorbesc despre economisire, sau mijloace simple de reducere a cheltuielilor, pornind mai degrabă de la interesul firesc generat de veniturile mici care trebuie administrate cu grijă. Sunt totuși destui români care nu se încadrează în două cerințe de bază ale finanțelor personale: cheltuiește mai puțin decât câștigi și dimensionează-ți cheltuielile pe măsura bugetului tău.
E destul de simplu să o faci – nu văd necesitatea de a îți lua tot timpul ultimul tip de smartphone, mai ales atunci când acesta costă cât un salariu lunar sau chiar mai mult, nu trebuie să îți faci credite împovărătoare pentru mașini sau proprietăți care îți depășesc cu mult bugetul – spuneam că din punctul medu de vedere ratele lunare la credite ar trebui să fie undeva în jurul a 30-40% din venituri. Am văzut destule persoane care nu economisesc, considerând că și dacă ar face-o sumele strânse ar fi insignifiante. Dacă faci parte din această categorie te invit să citești articolul despre puterea dobânzii compuse.
Mai spectaculoasă mi se pare însă lipsa aproape totală de informații sau interes referitoare la investiția banilor. Dacă ai căuta o cale să îți înmulțești veniturile, poate economisirea în sine ar fi mai stimulantă, pentru că ți-ai da seama că banii tăi pot produce ceva. Investițiile te ajută să îți cumperi mai ușor un bun scump, sau să ai o pensie îndestulătoare, doar de tine depinde să înțelegi asta. În România există confuzia între investițiile la bursă și cele pe FOREX, iar destui oameni cred că fondurile mutuale sunt un fel de jocuri piramidale. Tocmai de asta am pornit Finanțe Azi, ca sursă de popularizare a administrării finanțelor personale.
Fiecare articol financiar citit te poate aduce mai aproape de o cheltuire cumpătată a finanțelor și de înțelegerea rolului investițiilor în bugetul tău. Cred că în curând din ce în ce mai mulți români vor dori să afle informații despre fonduri și bursă și vor înțelege că timpul câștigurilor mari și sigure a trecut.
Voi cum credeți că sunt percepute finanțele personale de români?