Cum Sa Iti Tii Evidenta Banilor

Nu multe persoane se gandesc sa isi faca un plan de cheltuieli si incep sa arunce banii in stanga si in dreapta trezindu-se la sfarsitul lunii ca nu mai au bani sau ca nu stiu pe ce anume i-au cheltuit. Atunci cand incerci sa iti faci un plan de cheltuieli ar trebui sa ai in vedere urmatoarele aspect:

Uita de perfectiune. Un plan de cheltuieli este doar un obiectiv. S-ar putea ca luna asta, cheltuielile tale sa nu fie perfecte, poate nici in a doua luna sau in a treia. Dar daca nu poti sa mentii cheltuielile la un nivel perfect, care sa nu depaseasca o anumita suma de bani, poti sa incerci sa mai reduci din cheltuieli astfel incat sa te apropii din ce in ce mai mult de suma maxima stabilita.

Nu trece cu vederea peste lucrurile marunte. Ar trebui sa profiti cat mai mult de tot felul de vouchere si cupoane care ofera reduceri destul de mari si, de asemenea, incearca sa cumperi in perioadele cand sunt reduceri. Dar lucrurile “mari” sunt cele mai importante. Gandeste-te foarte bine atunci cand iti cumperi o casa sau o masina prin diferite programe de reduceri si atunci chiar o sa ai mult mai multi bani pentru lucrurile marunte.

Citeste si:  Despre situatia economiei UE

Fa-ti planuri bazate pe realitate. Nu iti planifica cheltuielile in functie de “dorinte”. Desigur, inca ai putea sa primesti acea marire de salariu sau acel bonus, dar asteapta pana in momentul cand te vezi cu banii in mana inainte sa planifici ceva.

Gandeste cat mai simplu. Daca modul in care iti organizezi banii este foarte complicat, nu o sa reusesti prea curand sa iti atingi obiectivul si la un moment dat o sa renunti. Incearca sa urmaresti doar detaliile de care chiar ai nevoie. Spre exemplu ai putea sa te gandesti la aceste 3 lucruri:

  • 50% din bani (sau mai putin) pentru necesitati. Sunt lucruri pe care trebuie sa dai bani pentru a trai in lumea “normala” cum ar fi chiria, utilitatile, ingrijirea personala, transportul, asigurari de orice tip, mancare si haine.
  • 20% din bani pentru economii. Asta include conturi de pensii, ecomonii de urgenta si alte investitii.
  • 30% pentru “lucruri pe care le vrei”. Aceasta parte include tot ce a mai ramas, telefoane, distractie, mancare pentru caine, excursii si acele accesorii vestimentare pe care ti le doresti cu adevarat, etc. Obiectivul principal este sa incerci sa cheltui doar jumatate din cat ai stabilit. Daca faci asta de mai multe ori o sa ai bani sa iti cumperi ce vrei, mai ales ca atunci cand stii acest lucru te distrezi de zece ori mai bine.
Citeste si:  Top cele mai bune metode de economisire
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment