Administrarea finanțelor personale poate fi un lucru destul de simplu dacă urmezi câteva reguli de bază. Cu un mic efort, puțină atenție și ceva voință poți face lucruri foarte bune pentru banii tăi. Vei reuși întâi să nu te mai împrumuți de la un salariu la altul, iar cu timpul vei simți satisfacția unor economii importante.
1.Cheltuiește mai puțin decât câștigi
De aici pornește totul. Ți se pare un nonsens? Ei bine află că atunci când faci cumpărături pe cardul de credit, chiar dacă folosești unul cu rate cu dobânda zero, cheltuiești mai mult decât câștigi. Aveai salariul 1500 de lei și te gândeai că dacă ai câștiga 3000 totul s-ar rezolva? Ei bine, iată că ai ajuns și acolo, iar cheltuielile au crescut proporțional. Ți-ai făcut concedii mai scumpe, ai ieșit mai des în oraș, asta pentru că îți permiți. Totul pornește din mintea ta, iar dacă ți-ai defini ca obiectiv finanțele personale ai reuși să administrezi totul mult mai bine.
2. Alocă timp banilor tăi
Fixează-ți obiective, identifică cheltuielile, descoperă unde se duc banii tăi și încearcă să le minimizezi pe cele inutile. Nu am spus să le elimini, cu 100-200 lei îți poți permite mici extravaganțe care să îți dea tonusul necesar continuării proiectului. Alocă timp unor discuții despre bani în cuplu. E clar că acestea sunt o potențială sursă de conflicte. Chiar și Google crede asta dacă la căutări „femeile cheltuiesc mai mult decât câștigă” reprezintă o sintagmă populară.
3. Construiește un buget personal
Îți reamintesc structura considerată optimă: 50% nevoi, 30% dorințe, 20% economisire. Simplu, ușor de aplicat, fără privațiuni. Despre bugetul personal și economisire se poate vorbi mult, trecând și prin necesarul fond de rezervă care să îți acopere cheltuielile pe câteva luni. Dacă conștientizezi aceste reguli de bază administrarea banilor va fi pentru tine un lucru simplu.
4. Nu face din cumpărături un mijloc de recreere
Simți nevoia să te relaxezi? Nu e nevoie să îți umpli sacoșele cu bluze de la mall. Mergi în parc, mergi sau cheamă-ți în vizită prietenii.
5. Încearcă să beneficiezi cât mai mult de perioadele de reduceri
Programează-ți cumpărăturile mai importante în perioadele standard de reduceri, dar nu uita: asta înseamnă că sezonul viitor poți să fii în urma modei. Se rezolvă dacă îți concepi o garderobă mai puțin extravagantă, din haine care se pot asorta și combina ușor.
6. Începe să economisești și să investești cât mai repede
Nu trebuie să fii un magician al banilor, nu trebuie să vânezi randamente de 100% pentru că nu le vei obține, sau o vei face doar rar, iar riscurile vor fi atât de mari încât de multe ori poți înregistra mari pierderi. Mai simplu e să economisești cât de puțin încă de la 20 de ani și să investești banii. Magia dobânzii compuse va lucra pentru tine.
7. Învață că investițiile nu se rezumă la depozite bancare
Descoperă lumea fondurilor de investiții, a acțiunilor și obligațiunilor. E simplu, îți vei dezvolta ușor abilitățile necesare. Treci peste pragul psihologic și începe să investești cât mai devreme. Acțiunile companiilor mari, plătitoare de dividende, sau fondurile pe indici aduc câștiguri mult peste depozite pe termen lung.
8. Evită creditele care nu sunt necesare
Chiar ai nevoie de credit să îți cumperi un telefon? Mi se pare absurd când aud cazuri de persoane care fac un credit pentru a-și cumpăra un iPhone care costă dublul salariului lor. Dimensionează-ți nivelul de trai în funcție de venitul tău.
9. Încearcă să strângi un avans cât mai mare atunci când contractezi un credit ipotecar. Îți vei diminua astfel considerabil suma care trebuie rambursată și cheltuielile lunare.
10. Rambursează anticipat creditele, pornind de la cele cu dobânda cea mai mare. Dacă investițiile tale îți aduc randamente mai mici decât dobânda la credite, orientează banii mai degrabă către plata acestora.