Mare parte a banilor tăi se duc pe cumpărăturile zilnice? Ai ajuns deja la concluzia că ar trebui să îți administrezi mai bine banii? Ai ajuns unde trebuie, haideți să facem împreună o listă a metodelor de economisire la cumpărături care îți pot lăsa în cont sume de bani fără să faci prea multe eforturi. Nu uita – aici nu milităm pentru frugalitatea extremă, așa că ne propunem să descoperim împreună o strategie clară de abordare a cumpărăturilor, fără a trece în extrema zgârceniei.
- Încearcă să eviți cumpărăturile zilnice – pe cât posibil organizează-te astfel încât să cumperi tot ceea ce ai nevoie o dată pe săptămână.
Cui nu i s-a întâmplat să plece să cumpere o apă, un suc sau un pachet de unt și să se întoarcă cu alte câteva cumpărături pe lângă? Evitând acest obicei ai cel puțin câteva zeci de lei în plus pe lună. În plus, la magazinele mai mici prețurile sunt mai mari, așa că programează-ți toate cumpărăturile săptămânale astfel încât să îți acopere toate nevoile.
2. Nu pleca niciodată la cumpărături pe stomacul gol
Un sfat care a devenit deja clasic, intrând în folclorul popular, dar care rămâne una dintre principalele metode de economisire. Altfel vei pleca cu un coș plin de produse alimentare pe care nu le va mânca nimeni.
3. Ia întotdeauna cu tine lista de cumpărături
4. Nu te lăsa întotdeauna atras de oferte, gândește-te dacă ai nevoie de produse atunci când sunt ofertele 1+1 gratis, sau vezi dacă reducerile la cumpărături în cantități mai mari sunt reale, prin compararea cu prețul individual
5. Dacă marile magazine livrează în zona ta, cumpără online. Așa ești cu siguranță ferit de tentații. În plus economisești timp și banii de transport.
6. Dacă frecventezi același magazin ai aflat deja unde sunt dispuse rafturile care te interesează. Mergi direct acolo. E o strategie binecunoscută de marketing dispunerea anumitor mărfuri care să îți distragă atenția. Amintește-ți – ești la cumpărături, nu la plimbare. Magazinele sunt conștiente de impactul acestei dispuneri și schimbă periodic aranjarea mărfii. O vei învăța, urmărește doar produsele care te interesează.
7. Nu mai deschide emailurile cu oferte de produse de care nu ai nevoie. Se abuzează deja de aceste emailuri și multe cred că sunt șterse fără să fie măcar deschise.
8. Fă-ți carduri de reducere la toate magazinele care le oferă, durează doar câteva minute și sigur vei avea nevoie de ele.
9. Când mergi la mall în perioada reducerilor intră mai întâi în toate magazinele și abia pe urmă cumpără. Vei avea timp să te gândești de ce ai cu adevărat nevoie și în plus vei găsi cele mai bune prețuri.
10. Evită cumpărăturile recreaționale, pentru așa ceva există parcuri sau alte forme de relaxare.
11. Atunci când cumperi ceva de o valoare mai mare așteaptă câteva zile în care să te gândești dacă ai nevoie de acel produs, sau dacă este doar un capriciu.
12. Încearcă să înlocuiești pe cât posibil produsele de firmă cu unele generice, în multe cazuri diferența de preț reflectă doar costurile de marketing și nu o calitate superioară.
În străinătate se pune accent pe cupoanele de reduceri, mai puțin utilizate în România, sau pe cumpărături la magazinele care îți dau înapoi diferența de preț în cazul în care găsești același produs la un preț mai mic.
Voi utilizați alte metode de economisire la cumpărături?