Vorbim de marea dilema a acestei perioade. Dezbaterea a fost relansata de businessday.
Atunci cand chiria este egala cu rata, tentatia de a cumpara un apartament este din ce in ce mai mare. Nu putem spune ca sunt aceleasi preturi aberante care se inregistrau inaintea crizei.
Bineinteles, se pot face o serie de calcule, insa orice calcul porneste de la anumite scenarii – astepti o crestere a pretului apartamentului sau din contra, o scadere a lor sau iei in calcul cresterea chiriilor?
Cumpar sau inchiriez nu este o intrebare care sa aiba un singur raspuns valabil. De exemplu, in primii ani de la angajare, indiferent de nivelul salariului, cred ca ar trebui sa mergi pe varianta chiriei, care iti ofera o mult mai mare flexibilitate. Ai cu siguranta nevoie de ea pana la momentul in care vei gasi job-ul care iti place si te vei simti mai putin constrans atunci cand iei decizii referitor la acesta.
Chiriile se afla la un nivel destul de scazut, iar conditiile sunt mult mai bune decat acum 5 ani. Proprietarii au inceput sa inteleaga ca obtinerea unei chirii acceptabile presupune o serie de investitii, asa ca oferta de apartamente decente a crescut.
Pe de alta parte, chiriasii din Romania sunt mai putin protejati de contracte, care de fapt lipsesc in multe situatii sau oricum sunt incheiate pe perioade destul de scurte. De asemenea, destule persoane prefera confortul unei case proprii si acest criteriu primeaza, indiferent de costuri.
Nivelul salariilor din Romania s-a dublat, cel putin in lei, din 2005 si pana acum. Salariile vor creste in continuare, mai lent ce e drept, atat datorita inflatiei, cat si tendintei de reducere a decalajului fata de media UE. Acelasi trend il vor avea si chiriile. Nu, nu vor fi salturi de amploarea celor din 2007, dar e un fenomen inevitabil.
Cu siguranta intrebarea cumpar sau inchiriez este una strict conjuncturala, destul de putini fiind cei care opteaza pentru chirie pe termen foarte lung.
Ramane asadar de stabilit care este momentul optim in care sa iei decizia de cumparare. Daca ai fost inspirat si ai rezistat bulei, cand toti isi frecau palmele bucurosi ca pretul garsonierei lor a crescut cu 50% in mai putin de un an, poti fi la fel de inspirat sa mai astepti maxim doi ani. Climatul economic este destul de incert, economia mondiala parand mai aproape de recesiune decat de crestere. Nu vom asista la o prabusire a preturilor, asa cum asteapta unii, anticipez ca statul va lansa si Prima Casa 5 insa loc de scaderi exista in continuare, in principal pe segmentul blocurilor vechi.
Asa cum spuneam si in alte articole, exista situatii in care, cel putin daca dispui de cash, poti negocia discounturi de la preturile afisate care sa justifice decizia achizitiei.