Investiția într-un fond – prospectul de emisiune

Mă bucură interesul cititorilor mei pentru investiția în fonduri. La cererea lor m-am decis să scriu o serie de articole de popularizare, în speranța că ei vor înțelege mai bine cu funcționează și că alți români care caută pe google informații despre investiții vor ajunge aici și vor lua în calcul fondurile deschise de investiții ca alternative la depozitele bancare.

Am ajuns așadar la un comparator de fonduri, fie pe site-ul Asociației Administratorilor de Fonduri, fie pe site-uri cum ar fi Conso, sau alte site-uri internaționale de profil pentru cititorii mei din afară. Dacă stai în România poți investi fie într-un fond local, fie într-unul străin care se distribuie aici. Nu uitați – OPCVM sau UCITS sunt un trademark european al acestor fonduri deschise de investiții.

Nu am vreo preferință anume ca fondul să fie dintr-un grup bancar sau independent. Alegeți categoria de fonduri și studiați randamentele. Nu uitați – căutați și randamentele pe termen de câțiva ani, cele pe o lună sau un an nu sunt neapărat cele mai relevante atunci când iei decizia de investiții.

Să spunem că am ales Raiffeisen România Acțiuni. Caut pe google și ajung pe site-ul administratorului unde găsesc și documentele fondului.

Pot să citesc fie prospectul de emisiune, care e un document mai complex, fie informațiile cheie pentru investitori (Key Investor Information pentru fondurile din UE), care scriu pe scurt și ușor de înțeles toate datele esențiale pentru a înțelege fondul.

Citeste si:  Motive pentru investitia la bursa

Societatea de Administrare a Investițiilor este aceea care efectuează plasamentele în numele fondului și care ține baza de date a investitorilor și îți eliberează extrase de cont privind unitățile de fond deținute.

Depozitarul e o bancă care verifică existența activelor din portofoliul fondului și care verifică și corectitudinea calculului activului fondului și a valorii unitare a activului net (VUAN). Pe baza acestui VUAN se fac operațiunile – cumperi la VUAN+comisionul de cumpărare și răscumperi la VUAN – comisionul de răscumpărare (verifică în prospect existența acestor comisioane și în caz afirmativ nivelul lor).

VUAN este valoarea netă a unității de fond, calculată din valoarea la zi a tuturor activelor fondului, din care se scad toate cheltuielile fondului și raportată la numărul total de unități de fond emise. Să spunem că ai 10 unități de fond și VUAN e 15 lei, deții așadar 150 lei în fond.

Citim prospectul și vedem următoarele:

  • investiția minimă în fond e de o unitate de fond (deci valoarea VUAN la data la care cumperi);
  • ești obligat să îți deschizi cont curent la Raiffeisen Bank (dacă nu vrei să mai deschizi alt cont curent în cazul în care ai banii la altă bancă, poți căuta un fond de la acea bancă, sau unul al unui administrator nebancar care nu îți impune astfel de condiții);
  • distribuția unităților de fond se face prin Raiffeisen Bank (acolo mergi să completezi un formular când investești prima oară, sau un formular când vrei să îți retragi o parte sau toți banii);
  • cumpărarea și răscumpărarea se realizează prin transfer din contul tău bancar în contul fondului sau invers;
  • comisionul de subscriere este de maxim 5% din suma depusă (întreabă în ce condiții se negociază);
  • comisionul de răscumpărare este de maxim 3% negociabil dacă răscumperi mai devreme de un an, sau 0 după un an;
  • durata recomandată a investiției este de minim 5 ani, dar poți răscumpăra unitățile de fond oricând, doar cu plata comisionului de răscumpărare.
Citeste si:  Cum poti sa investesti in aur - mic ghid

Dacă aveți alte aspecte de clarificat, sau dacă interesul pentru subiect e la fel de mare, voi mai scrie alte articole pe tema investiției în fonduri deschise de investiții.

Related Posts

Add Comment