Fondurile de actiuni

Conform clasificarii realizate de Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania, fondurile de actiuni sunt fondurile ale caror plasamente in actiuni au o pondere de peste 85% din activul total, gradul de risc asumat de catre investitorii in aceste instrumente financiare fiind unul ridicat.

Pe cale de consecinta, fondurile de actiuni nu sunt recomandate investitorilor cu aversiune la risc. Ele reprezinta insa un instrument extrem de util pentru investitorii care nu cunosc suficient de bine mecanismele pietei de capital sau nu au timpul necesar pentru o adminstrare activa a portofoliului propriu.

De asemenea, pentru sume mici, diversificarea portofoliului autoadministrat este practic imposibila, asa ca dobandirea unei expuneri pe piata de capital prin intermediul fondurile de actiuni este o optiune viabila. Acestea permit participarea la fond, indiferent de suma pe care investitorul o are la dispozitie, singura conditie fiind aceea ca, in permanenta acesta sa detina minimum o unitate de fond (a carei valoare este de cele mai multe ori nesemnificativa).

In plus, pentru o valoare mica a portofoliului, marea majoritate a intermediarilor percep comisioane de tranzactionare foarte mari (in general peste 1 – 1.5% din valoarea tranzactiei, ceea ce inseamna ca rularea intregului portofoliu o data la 6 luni genereaza comisioane de tranzactionare de 4-6% pe an). In acelasi timp, datorita volumului mare de active aflate in administrare, SAI-urile obtin comisioane de tranzactionare extrem de mici (sub 0.3-04%).

Citeste si:  Avantajele investitiei intr-o casa langa Bucuresti

E drept ca investitia in fonduri presupune si costuri legate de comisioane de subscriere si/sau rascumparare, precum si cheltuieli indirecte (platite din activul fondului) – comisioane de administrare, depozitare, cheltuieli cu emisiunea si auditul fondului. Din acest motiv, decizia de investitie in fonduri de actiuni trebuie sa ia in calcul, pe langa politica de investitii si grila de comisioane prezentate de administratori in prospectele de emisiune.

O analiza atenta a documentelor fondului reprezinta prima conditie pentru fundamentarea oportunitatii investitionale.

Conform situatiei prezentate pe site-ul Asociatiei Administratorilor de Fonduri (http://www.aaf.ro/), la data de 28.02.2011 in Romania erau incadrate in categoria fonduri de actiuni un numar de 14 organisme de plasament colectiv in valori mobiliare.

Situatia randamentelor inregistrate de acestea in ultimul an / ultimele 36 de luni, precum si structura portofoliilor se prezinta astfel:

Pentru comparatie, iata cum au evoluat unii dintre cei mai importanti emitenti listati la BVB in perioada de referinta 28.02.2008 – 28.02.2011:
SIF Oltenia ( -57.7% ), SIF Moldova ( -53.2% ), BRD ( -33% ), Transelectrica ( -14.5% ), SNP Petrom (-1.8%), Transgaz ( +7.07% ).

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment