Cumpăr sau închiriez?

Să cumpăr sau să închiriez? Iată întrebarea care se punea acum câțiva ani când s-a lansat Prima Casă, întrebare care mi se pare și acum de actualitate. Mai degrabă sunt curios să aflu opiniile voastre, dacă v-ați cumpărat apartament sau stați în continuare cu chirie și care sunt motivele?

Nu mai fac un calcul al ratei, chiriei etc. pentru că l-am mai făcut de-alungul timpului. M-am uitat de curiozitate la chirii și constat că au ajuns aproape de nivelul de de dinaintea crizei. Mai mult ca sigur sunt prețuri negociabile, dar totuși mi se par destul de mari.

Având în vedere că prețurile sunt la jumătate față de acea perioadă – am văzut apartament care s-au vândut cu 120.000 euro atunci, afișate la 65000 euro acum, cu siguranță decizia de cumpărare este mult mai bine fundamentată economic acum, pe calcule, fără fanteziile creșterilor nelimitate care îi făceau pe mulți să se grăbească să cumpere în orice condiții. Prețurile apartamentelor au scăzut mult, dar nu cât se așteptau potențialii cumpărători. Am scris despre asta pe blog de multă vreme și s-a dovedit că anticipările au fost corecte.

Îmi aduc aminte de proprietari, care nu prea doreau să investească pentru creșterea confortului, sau de cei care se trezeau că vor să mărească chiriile și trebuia să te decizi dacă accepți sau îți cauți repede o altă locuință. Numai asta și tot merită să iei în calcul investiția.

Citeste si:  Ce este Ripple (XRP)?

Alt motiv de cumpărare constă în nivelul dobânzilor la creditele în lei, mult mai accesibile.

Cred că este de cumpărat dacă ai ceva bani puși de-o parte, pentru a reduce cât mai mult creditul bancar, dacă ai un job stabil și care îți place și dacă respecți regula de care am mai vorbit – ratele totale să nu depășească 30% din venitul familiei.

Nu fac prognoze legate de piața imobiliară, sunt alții care o cunosc mult mai bine, însă nu cred că vor mai avea loc scăderi de preț. Cu dobânzi bancare atât de mici și investitori români foarte conservatori, sectorul imobiliar va deveni din nou o țintă de investiții. Să nu uităm – totul este ciclic. Să sperăm că acum se va reașeza piața pe fundamente economice solide.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment