Vinovatii de serviciu pentru criza financiara

Ne-am obisnuit deja cu ideea ca pentru criza financiara, declansata de activitatile riscante ale bancilor, a raspuns in primul rand populatia, prin masurile de austeritate pe care le-a suportat si prin cresterea datoriilor suverane, care au aruncat economiile intr-un cerc vicios.

Ce se intampla insa in Cipru e o inventie fara precedent a Uniunii Europene, sustinuta de Fondul Monetar International.Consecintele crizei le suporta in mod direct chiar cei care au avut incredere in sistemul financiar cipriot si au pastrat banii la bancile locale. Depozitele sub 100000 euro vor fi taxate cu 6,75%, iar cele mai mari decat aceasta suma cu 9,9%.

Proprietatea privata, protejata de constitutiile tuturor statelor democratice, este calcata in picioare de o masura administrativa arbitrara. Este drept, deponentii se pare ca vor primi actiuni la bancile cipriote, dar cat vor mai valora ele? Ne amintim cu toti scandalurile iscate de nationalizarea resurselor din America de Sud, insa chiar si acele masuri isi pot gasi o explicatie comparativ cu situatia din Cipru.

Cu o economie dependenta de servicii, care detin o pondere de peste 80% din PIB, Ciprul risca sa intre intr-o degringolanda totala, odata pierduta increderea in sistemul financiar. Activele bancare sunt de 8 ori mai mari decat PIB-ul tarii, punandu-se serioase probleme referitor la modul in care vor putea fi onorate cererile de retragere ale deponentilor. Ciprul isi va pierde probabil statutul de paradis fiscal pentru capitalurile din Rusia si Orientul Mijlociu.

Citeste si:  Munceste si Calatoreste

Cu pretul a 5,8 mld. euro, care vor fi obtinuti din taxarea depozitelor, zona euro risca sa fie aruncata intr-o criza poate mai profunda decat cea greceasca. Desi oficialii asigura ca masura nu se va repeta in cazul altor tari, precedentul este deja creat, investitorii fiind aproape de pierderea totala a increderii in sistemul financiar european.

Daca pentru Cipru nu s-a putut face mai mult, desi suma pare ridicola, ce se poate intampla cu Spania sau Italia, tari oricum mult prea mari pentru a fi salvate prin finantarea directa a institutiilot financiare europene?

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment