Sala de clasa este locul in care elevii trebuie sa acumuleze noi informatii, care vor reprezenta baza vietii profesionale si de ce nu, a vietii personale de mai tarziu.
Fara doar si poate, cel mai important element al salii de clasa este cadrul didactic. Un profesor bun poate sa ofere o educatie de buna calitate oriunde s-ar afla, indiferent de tipul de mobilier scolar folosit, de tabla de scris sau de culoarea in care este vopsita sala de curs.
Cu toate astea, eficienta unui cadru didactic bun poate sa fie imbunatatita printr-un mobilier scolar de buna calitate, prin aranjarea lui intr-un anumit fel si prin mici actiuni care pot avea un impact pozitiv asupra elevilor.
Ce trebuie avut in vedere pentru a transforma sala de curs intr-una cat se poate de prietenoasa?
Cei de la www.furnissa.ro, experti in constructia de mobilier scolar, recomanda in primul rand alegerea unor piese de mobilier gandite dupa nevoile celor mici. Un pupitru scolar, spre exemplu, trebuie sa asigure atat spatiu suficient pentru toate instrumentele educationale (carti, caiete, ghiozdane, etc), cat si o pozitie cat mai sanatoasa.
Pozitia copiilor in timpul orelor de curs trebuie sa asigure o coloana dreapta si o doza cat mai mare de confort.
Pe langa banca scolara, conteaza foarte mult si tabla (inaltimea si pozitionarea ei) sau dulapul, cuierul si toate celelalte elemente de mobilier care pot sa imbunatateasca activitatea didactica.
Daca mobilierul are o calitate foarte buna, ramane de aranjat pozitia acestuia si de adaugat mici accesorii sau culori care sa imbunatateasca aspectul total.
Conform specialistilor, urmatoarele 5 idei pot imbunatati in mod considerabil modul in care elevii percep orele de curs:
- Afisarea unor panouri cu lucrarile elevilor, in asa fel incat sa existe mereu elemente motivationale la vedere;
- Pictarea peretilor cu diverse motive care sa fie in concordanta cu varsta elevilor si cu destinatia salii de curs;
- Amenajarea salii intr-un mod care sa incurajeze discutiile. S-a ajuns la concluzia ca o amenajare clasica, cu catedra in fata si bancile elevilor aranjate pe randuri, nu este tocmai eficienta. O amenajare in semicerc sau oval incurajeaza mult mai bine discutiile si poate sa aduca o interactiune mai puternica intre elevi si profesori;
- Aranjarea unei mici biblioteci in fiecare clasa. In clasele generaliste pot fi biblioteci cu literatura universala generala, in timp ce in clasele dedicate anumitor materii (fizica, chimie, etc) pot fi biblioteci specializate;
- Gasirea unor elemente specifice fiecarei clase. Este bine ca fiecare copil sa simta ca face parte dintr-o comunitate. Astfel, fiecare clasa trebuie sa aiba simboluri specifice, un imn sau un slogan prin care fiecare copil sa se regaseasca.
O scoala moderna este una in care elevii au un cuvant de spus in ceea ce priveste amenajarea salilor sau modul in care interactioneaza cu profesorii. Tocmai de aceea, este ideal ca acestia sa fie consultati inainte de implementarea oricarei idei prezentate mai sus.