Văd mulți comentatori care spun că rolul dolarului american în sistemul financiar internațional e în scădere. Nu sunt de acord cu această teorie. Ați exporta contra ruble rusești sau yuani chinezești? Pot aceste monede să devină viitoarele vedete internaționale?
Nu prea cred. Nu cât timp vor fi discuții asupra sistemelor democratice din acele țări, sau câtă vreme nu se va mai specula cu privire la intervenția pe piețele valutare pentru menținerea unor monede mai slabe care să favorizeze exporturile. Mă refer mai mult la yuan, rubla nu are un potențial real de a deveni principala monedă de rezervă la nivel american. Economia este relativ redusă și mult prea dependentă de exporturile de energie. În plus americanii mai au ceva, poate cel puțin la fel de important ca dimensiunea economiei: Wall Street-ul, care va continua multă vreme să fie etalonul piețelor financiare internaționale.
De ce toată această introducere? Pentru că decizia FED influențează toată lumea, chiar dacă indică un target de creștere a dobânzii destul de mic. Lasă loc și unor creșteri ulterioare, corelate probabil cu momentul în care piața pare a fi pregătită să includă aceaste operațiuni.
Nu voi indica un trend al bursei, deoarece am lansat de la început blogul ca pe unul de popularizare cu conceptele finanțelor personale și nu ca pe un mijloc de a indica un comportament concret de investiție. Știu că unii ați vrut mai mult, să îi lăsăm pe profesioniști să dea sfaturile. Merg pe un stil de blog de finanțe personale care prinde foarte bine la americani și care sunt convins că se va impune și în România.
Acum că am făcut clarificări referitoare la politica editorială a blogului, să revenim la decizia FED. Creșterea nu e importantă ca valoare, dar schimbă paradigma financiară a ultimului deceniu. Teoretic dobânzi mai mari înseamnă consum mai scăzut și rezultate mai slabe ale companiilor.
În mod concret cei 0.25% nu conduc la asta, dar sunt un semnal. Dacă bursa americană a ajuns pe maxime istorice datorită politicii banilor ieftini, vom reveni la lucrurile care contează – datele fundamentale economice și rezultatele financiare ale companii. Dacă acestea evoluează conform aștepărilor, totul e OK, dar dacă nu, let’s get ready to rumble.
Desigur, cei interesați pot calcula și fundamenta multipli de preț și alți indicatori de analiză fundamentală a companiilor listate, care te ajută să vezi dacă acestea sunt supraevaluate sau nu. Decizia FED ridică însă miza, iar fiecare indicator macroeconomic va fi reflectat mult mai bine de evoluția bursei.