Clisee in finantele personale

Finanțele personale sunt un lucru simplu, ca să le administrezi bine îți sunt necesare o abordare echilibrată și ceva educație financiară, cel puțin de pe blogurile de profil. Simplul fapt că te interesează conceptul de finanțe personale înseamnă că ai început deja să te gândești cum să îți drămuiești banii și cum să îi înmulțești.

Atât pe blogurile de profil, dar și în discuții avute cu prietenii de-alungul timpului am văzut o serie de clișee, sau am auzit o serie de scuze care te-ar împiedica să îți administrezi cum trebuie banii.

Să citim împreună unele dintre ele.

1. Câștig prea puțin ca să economisesc și chiar dacă aș economisi banii nu ar însemna mare lucru

Un buget oricât de mic permite să pui câțiva lei de-o parte. Îți vor prinde bine. Cred ca fiecare dintre noi ne-am gândit  la ce ar fi fost dacă economiseam măcar 100 de lei pe lună. În plus caută pe blog, vei vedea că sunt oportunități de investiții chiar și pentru sumele mici.

2. Finanțele personale înseamnă economisirea banilor

O afirmație parțial adevărată, căci 100 de lei economisiți pe lună pot conduce la niște sume interesante în timp, însă trebuie să îți pui în egală măsură problema investiției banilor – fă-i să lucreze pentru tine, tu ești stăpânul lor și nu invers.

Citeste si:  Criza de sanatate si criza ucraineana: spre o noua paradigma a economiei politice in Europa?

3. Trebuie să îmi cumpăr apartament cum am terminat facultatea

Lasă să curgă 10 ani de activitate profesională până să iei această decizie. Vei avea libertatea de a te mișca, de a căuta jobul care îți place, fără a fi condiționat de plata creditului care te-ar face să accepți multe mizerii la locul de muncă. Mai mult, în anii ăștia pune ceva de o parte, orice sumă pe care o plătești în avans înseamnă dublu economisit ulterior.

4. Important este să arăt că sunt prosper

Mașina ta costă jumătate sau mai multdin prețul casei în care stai, îți cumperi numai haine de firmă chiar dacă dai un salariu pe așa ceva și ieși numai în cluburi în care o băutură costă cât salariul tău de o zi. Un comportament pueril, nu vrei să îți cunoști partenera impresionând-o doar așa, căci traiul cotidian va eroda rapid relația. Cei mai bogați oameni din lume trăiesc mult sub posibilitățile lor financiare, căci până la urma un costum de 200 de euro e la fel de bun ca cel de 2000 de euro. Bine, asta dacă nu cumva lucrezi în vânzări unde chestii de genul acesta contează.

5. Orice bănuț economisit este important

Parțial adevărat, trăiește-ți viața, nu deveni sclavul banilor. Ia-ți o carte, mergi la un film, pleacă în concediu. Trebuie să economisești, dar nu renunțând la orice plăcere. Nu asta te va face milionar, sau cel puțin vei deveni un milionar frustrat, pe lângă care au trecut toate plăcerile.

Citeste si:  Ce poti vinde pe Internet? Cateva produse

6. Trebuie să ies la pensie cu 20 de ani mai devreme

Serios? Te zgârcești 20 de ani, te privezi de orice plăcere ca ulterior să faci același lucru încă 30-40 de ani, căci cu siguranță banii acumulați nu îți vor permite mai mult. Măcar să acumulezi și să ai puterea să dezvolți o afacere proprie pe la 40 de ani, sau să îți alegi mai târziu un job mai relaxant, chiar dacă mai prost plătit.

7. Există munci degradante, care nu merită efortul

Aici e mentalitatea noastră românească, americanii văd că nu au probleme să aibă un job care să ceară o ținută business, iar seara să fie chelneri pentru a își suplimenta veniturile. Se pare că până la urmă niciun job nu este rușinos.

8. Îmi țin banii numai la bancă

Îți urez succes dacă vrei să te îmbogățești cu 2% dobânda pe an. Abia vei reuși să acoperi creșterea de prețuri din inflație.

9. Nu deveni sclavul băncii, nu face credite bancare

Succes din nou, dacă vrei să acumulezi 20-30 de ani în care să stai cu chirie sau cu ai tăi, dacă vrei să faci sex în surdină, să îți asculți socrii toată ziua, sau să fii la bunul plac al oricărui proprietar.

Citeste si:  Sfaturi despre realizarea unui magazine online in 2019

10. Îmi fac un credit mare, îmi va crește salariul și îl voi plăti

Noi am recomandat moderație – suma totală a ratelor tale nu ar trebui să fie mai mare de 30% din venit.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment