Indicii imobiliari anunati de diferite site-uri de specialitate au produs intotdeauna comentarii. Piata imobiliara din Romania are in continuare o transparenta scazuta, asa ca o varianta la indemana de informare o reprezinta informatiile adunate de la cei care au cautat o casa, au negociat preturi si eventual au incheiat o tranzactie.
Referitor la anunturile imobiliare, majoritatea vanzatorilor sunt dispusi sa negocieze destul de putin (5% cel mult). In general e vorba de proprietarii apartamentelor vechi.
Dezvoltatorii mai mici din anumite zone ale capitalei au o politica de negociere destul de flexibila. Asta depinde de momentul de constructie al imobilului (daca terenul a fost achizitionat la preturile maxime) si de eventualitatea garantarii unui credit bancar cu imobilul respectiv.
Prima Casa a fixat un plafon destul de solid la 60000 euro (ca o valoare mediana, putandu-se gasi apartamente de doua camere sub aceasta valoare si apartamente de trei camere cu 10-20000 euro mai scumpe).
De vazut evolutia preturilor odata cu noul regulament de creditare cu avans minim de 25%, care probabil va impinge apartamentele de trei camere spre 60000 euro.
O eventuala inflatie in zona Euro, in situatia in care ECB va finanta mai mult datoriile suverane, va fi un alt factor de atenuare a scaderii preturilor, cu mentiunea ca o devalorizare a euro poate aduce si o devalorizare a leului, cu efectele aferente asupra capacitatii de creditare a populatiei.
Chiriile, situate undeva in jurul a 250-300 euro pentru o garsoniera in Bucuresti nu anunta, cel putin pentru moment, o scadere ampla a preturilor.
Tendinta generala este in opinia mea una de scadere, mult mai atenuata ca pana acum. Factori de reasezare a preturilor apartamentelor pot fi finalizarea programului Prima Casa si vanzarea portofoliilor de apartamente care au intrat in posesia bancilor.
Vorbim asadar de o piata care nu are preturi de referinta, care depinde de puterea de negociere a fiecaruia.