SUA si datoria publica – fara limita

SUA se afla in fata a trei mari provocari – fiscal cliff, reducerile de impozite care nu vor mai fi in vigoare de la anul daca nu se ajunge la o solutie politica, reducerile de cheltuieli publice convenite atunci cand s-a ridicat ultima oara limita datoriei publice si atingerea limitei datoriei publice.

Daca in privinta reducerilor de impozite, presedintele Obama s-a exprimat deja ca nu doreste prelungirea acestora pentru cei mai bogati 2% dintre americani, reducerile de cheltuieli publice au fost mai putin dezbatute. Cel mai probabil vor avea loc reduceri ale cheltuielilor cu apararea.

Referitor la limita datoriei publice, cele 16400 mld. USD sunt deja insuficiente, valoarea datoriei publice aflandu-se sub plafon cu numai 80 mld. USD. Ridicarea limitei datoriei sau acordarea acestei competente presedintelui este subiect de negociere intre Obama si republicani.

Datoria publica a urcat de la 64% din PIB in 2007 la 101,7% in 2012, pe fondul cheltuielilor publice masive pentru relansarea economiei si a cheltuielilor sociale ale administratiei Obama. Acestea au crescut de la 35% din PIB inaintea crizei la peste 40%, iar deficitul de la 3% la 8%. Toate sunt cifre care ar fi ingrijorat orice stat european si ar fi condus la cresterea sustinuta a costurilor de finantare.

Citeste si:  Prima Casa si programul de guvernare

SUA beneficiaza de statutul de moneda de rezerva internationala a dolarului american si de cererea mare de titluri de stat, atat de la investitorii locali, cat si de la cei externi. In situatia in care nu se va ajunge la solutie de echilibrare a bugetului, agentiile de rating si investitorii pot reactiona, cresterea costurilor de finantare devenind nesustenabila.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment