Bugetul lunar – finante personale

Bugetul lunar al familiei este un instrument extreme de util in organizarea finantelor personale. Cu ajutorul lui poti sa tii o evident clara a cheltuielilor, sa le prioritizezi si sa reusesti sa strangi si ceva economii.

Nu de putine ori te intrebi unde s-au dus banii, sau te gandesti ce bine ar fi fost daca cheltuiai mai putin pe unele lucruri inutile si reuseai sa faci ceva economii.

Poate o motivatie mai buna pentru intocmirea unui astfel de buget ar fi stabilirea unor obiective, a caror indeplinire sa iti aduca satisfactie: cumpararea unei masini, a unei case, sau inscrierea la studii.

Pentru a realiza un buget lunar e nevoie de mai multe etape:

 • Centralizarea veniturilor – salarii, chirii, dividende, drepturi de autor;
 • Estimarea cheltuielilor lunare – cel mai bine ar fi sa ai o luna – doua inainte de intocmirea bugetului pentru a vedea care este media cheltuielilor;
 • Repartizarea cheltuielilor pe doua categorii: fixe și variabile
  Cheltuieli fixe
  Chiria/rata credit;
  Utilitati;
  Transportul (abonamente, combustibil);
  Mâncare

Cheltuieli variabile

Haine
Distracție
Îngrijire personală
Bani de buzunar
Cheltuieli neprevăzute

 • Determină dacă ai un deficit sau excedent pe bugetul tău (venituri – cheltuieli);
 • Ajustează cheltuielile variabile, pentru a trece la un buget pe excedent, sau pentru a mări surplusul;
 • Plasează economiile obținute, fie în depozite, fie în fonduri de investiții, fie direct în acțiuni (dacă nu ai nevoie de acei bani în termen mediu sau scurt).
Citeste si:  FED-ul face regulile jocului

Un buget lunar nu trebuie sa devina atat de strict incat sa inlature total banii pentru distractie, vacante, sau alte placeri, dar nu trebuie sa uiti principalul lui avantaj – te ajuta sa faci economii.

Related Posts

Add Comment