Construirea unei case în regie proprie poate aduce nenumărate provocări. Pentru a le evita ar trebui să cunoști câteva detalii importante despre procesul de construire. Cunoscându-le, va fi mai ușor să te organizezi și să realizezi lucrările de construire într-un timp util și pe alocuri chiar și cu niște costuri mai mici. Iată, așadar, ce ar trebui să știi despre construcții.
Rezumat:
Realizarea lucrărilor de construire, dependentă de utilaje
Cele mai multe lucrări de șantier necesită utilaje specializate, motiv pentru care, înainte de începerea activităților, ar trebui să iei în calcul închirierea/cumpărarea utilajelor. Buldozerele, miniexcavatoarele, încărcătoarele frontale, autogrederele sau compactoarele sunt utilaje pe care este de preferat să le ai la îndemână în șantier dacă vrei ca lucrările să fie realizate rapid și eficient. Unele dintre aceste utilaje pot fi folosite chiar în contexte multiple, pentru realizarea mai multor tipuri de lucrări, așa că vei putea opta pentru cele potrivite. Nu uita însă că vei avea nevoie și de operatori specializați care să știe să lucreze cu aceste utilaje, astfel încât lucrările să se desfășoare normal.
Obținerea autorizațiilor s-ar putea să dureze
În funcție de complexitatea lucrărilor, dar și de alte aspecte care țin direct de realizarea lucrării, va fi nevoie de autorizarea construirii. În cadrul acestei etape se iau în calcul mai mulți factori, cum ar fi rezultatele studiului geotehnic sau tipul construcției dorite, conform proiectului tehnic. Pentru că fiecare dintre aceste lucruri necesită verificări, s-ar putea să dureze ceva vreme până la obținerea autorizației de construire, așa că înarmează-te cu răbdare.
Pune accent pe izolarea casei
Mulți dintre beneficiari sau constructori nu iau în calcul și izolarea casei, atunci când vine vorba despre construcțiile noi. Ar trebui să știi că o casă izolată încă de la ridicare te va scuti de costuri ulterioare și va face locuința eficientă din punct de vedere termic și energetic. Izolația casei este una dintre cele mai bune investiții pe termen lung, așa că nu ar trebui să ignori recomandările în acest sens. Poți folosi pentru izolare vata bazaltică, polistirenul sau chiar spuma poliuretanică, astfel încât locuința ta să fie protejată de frigul iernii și de căldura verii.
Folosește materiale de calitate
Materialele pe care le vei folosi influențează în mod decisiv felul în care va „lucra” construcția pe care o realizezi. Materialele de calitate îți vor oferi durabilitate și estetică și nici nu vei fi nevoit să intervii asupra lucrărilor din cauza deteriorării. Deși poate părea o idee bună să reduci din cheltuieli atunci când construiești, în realitate, costurile se vor reflecta în calitatea și confortul oferit ție chiar de către locuința ta.
Stabilește un buget rezonabil
Una dintre principalele frustrări atunci când construiești ține de gestionarea bugetelor. Constructorii adoptă adesea bugete foarte mici, iar în momentul în care acestea se epuizează apar și problemele. De aceea, ar fi potrivit să analizezi înainte prețurile pentru materiale, manoperă și utilaje, pentru a avea o idee reală cu privire la acestea. Abia apoi poți seta un buget, pe care îl vei mai putea ajusta pe măsură ce înaintezi cu lucrările. În acest fel te asiguri că lucrările nu stagnează, din cauza lipsei de bani.
Dacă vrei să construiești singur o casă atunci ar trebui să ai în vedere toate aceste aspecte, pentru a fi sigur că proiectul tău prinde contur așa cum ar trebui. Verifică, analizează și documentează-te despre procesele de lucru, iar în final vei vedea că rezultatele vor fi pe măsura așteptărilor.