Ratinguri si Evolutii

Vineri Standard & Poor’s a downgradat ratingul a noua tari din zona Euro, cea mai sonora miscare fiind pierderea de catre Franta a stralucitorului AAA.

Miscarea nu mai surprinde aproape pe nimeni, fiind anticipata de destula vreme. Franta a reusit chiar sa se imprumute la costuri mai mici decat cele anterioare anuntului S&P. Pana la urma poate ratingurile isi au rolul lor intr-o economie mondiala care functioneaza la parametrii normali – scade ratingul unei tari si ceri mai multi bani ca sa o finantezi sau daca nu, te orientezi catre alta.

Cata vreme toate ratingurile scad, incepand cu celebrul downgrade al SUA, raman mai putine variante de investitii privite ca fiind sigure si prin urmare acestea aduc randamente mai mici. Imprumuta toti Germania de exemplu, la dobanzi din ce in ce mai mici, dar pana la urma investitiile trebuie sa aduca si un profit, nu doar sa fie orientate catre tari vazute ca fiind sigure.

In regiune, Grecia este din ce in ce mai mult o candidata la default, discutiile dintre stat si creditorii privati referitoare la reducerea voluntara a datoriilor fiind anevoioase. Ungaria se straduieste sa incheie un nou acord cu institutiile financiare pe care le trimisese gratios la plimbare.

Aceasta nu este o postare politica, nu vreau sa fie luata asa, pentru ca politica ma lasa indiferent de multa vreme, asa cum ii lasa pe cei mai multi dintre romani. Nu discutam aici despre taxa auto sau alte cereri care fac sa cada in derizoriu protestele multor oameni pentru care costurile crizei au fost mult prea mari.

Citeste si:  Cum pot supravietui micile magazine in era supermarketurilor

Manifestatiile pasnice sunt o forma democratica de exprimare a unor nemultumiri, e firesc sa existe in orice stat. Pana la urma pot fi o exprimare a vocii populatiei care nu se mai regaseste in reprezentantii sai politici.

Guvernele care s-au succedat nu au conturat o strategie coerenta de dezvoltare a Romaniei. Pana la urma poate s-au lipsit singure de parghii prin privatizarile haotice. Romania a inceput sa fie privita ca un exemplu de aplicare a masurilor de austeritate fiscala. Pana la urma nu e meritul niciunui politician, doar al oamenilor ale caror bugete au fost zdruncinate puternic.

Multi romani nu au banii necesari platii alimentelor si utilitatilor. Trebuie sa-si strige nemultumirea si cineva trebuie sa ii asculte si sa vorbeasca cu ei. Poate romanii vor sa vada de la conducatorii lor ceva mai multa intelegere, nu cred ca e atat de greu sa fie imbunatatita comunicarea.

Romania poate deveni un punct de relativa stabilitate in regiune datorita eforturilor oamenilor care au suportat direct masurile de austeritate fiscala. Miscari ample in perioada aceasta, ca sa nu vorbim despre unele violente, ar face doar ca toate eforturile oamenilor de pana acum sa se diminueze semnificativ si sa puna Romania din nou pe harta instabilitatii.

State mari isi pierd ratingurile si rezista destul de bine pe pietele financiare. Romania ar trebui sa-si protejeze relativa stabilitate financiara.

Citeste si:  Peste jumatate din romani nu citesc si nu utilizeaza internetul
Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment