Venituri pasive vs. venituri active

Am mai scris pe blog despre metode pentru obținerea de venituri pasive. Mă surprinde că în România majoritatea oamenilor se concentrează pe salarii, creșterea lor, pe economisire sau pe deschiderea unei afaceri, dar prea puțini se gândesc să ia în calcul o sursă complementară de venituri – acelea pasive.

Veniturile active sunt câștigurile pe care îl obții ca urmare a muncii tale și îmbracă forma salariului, comisionului sau bacșișului. În această categorie intră și deținerea unei afaceri la care te implici activ. În esență veniturile active sunt încasate cât timp muncești, dacă te întrerupi ele nu mai vin.

Veniturile pasive constau în banii câștigați fără a depune un efort continuu. Un venit pasiv îți permite să îți vezi de viața ta fără a depinde de un job fix cu un orar bine stabilit. Sună bine, nu? E cazul ideal, dar înainte de a ne face astfel de proiecții ar trebui să ne stabilim un obiectiv ușor de atins – vrem venituri pasive care să suplimenteze veniturile active.

Din ce provin veniturile pasive? Evident, nici acestea nu apar de nicăieri. Trebuie să depui, cel puțin la început, efort sau să ai o sumă de bani deja acumulată (de ce nu din economiile proprii?).

Modalitățile cele mai la îndemână pentru obținerea de venituri pasive sunt:

  • veniturile din chirii (fă un calcul și vezi dacă nu ar fi o idee bună să cumperi un imobil și să îl închiriezi, eventual cumpărarea poate fi finanțată parțial printr-un credit bancar);
  • veniturile din activități online (marketing afiliat, reclamă pe blog) – presupun ceva muncă, dar un review de produs îți poate aduce bani mult timp după ce l-ai scris. Totul e să îți alegi bine nișa blogului și să scrii mult până devine cunoscut. Ulterior poți să te implici mai puțin și să îți atragi colaboratori;
  • venituri din investiții (dividende);
  • venituri din dobânzile bancare;
  • venituri din publicarea unor cărți (scrie un ebook și pune-l pe piață, nu se știe dacă vei avea succes sau nu).
Citeste si:  Tari UE sau tari bananiere?

Venituri pasive înseamnă multă muncă până declanșezi fluxurile financiare, dar merită efortul. Nu știu dacă îți vor aduce independența financiară, dar orice câștig suplimentar este extraordinar.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment