Afacere proprie sau salariat?

Sunt convins că toți v-ați gândit la un moment dat să porniți o afacere proprie. Să visezi e simplu, afacerea proprie te poate face să scapi de programul fix de la serviciu, de sarcinile monotone și de șefii cicălitori. Totuși nu uita – să fii angajat îți asigură un salariu stabil și în general nu ești tu acela care își bate capul cu bugetul companiei și cu realizarea veniturilor necesare investițiilor, plăților salariilor și a altor cheltuieli.

Dacă te remarci în domeniul tău de activitate, îți formezi și menții o relație de cunoștințe cu care ai interacționat în acesta, atunci ai toate șansele ca pe viitor să îți găsești un job mai bun. De câte ori te enervezi, căci e invariabil, ia o gură de aer proaspăt, ieși la masă sau fă puțină mișcare, lucrurile se rezolvă. Până la urmă nu trebuie să ne iubim toți colegii sau șefii, ci să fim capabili să trecem peste animozitățile personale și să înțelegem că e doar un job.

Nu reușești să promovezi? Ești într-un job în care șefii îi apreciază doar pe cei care laudă orice decizie ar lua ei? Nu trebuie să te prostituezi, schimbă-ți serviciul.

Te vei mira ulterior cât de prins ai fost într-un mediu care nu merita atâtea eforturi.

Citeste si:  Despre decizia FED de creștere a dobânzii

Trebuie să reții un lucru simplu – demisia nu rezolvă nimic, doar dacă ai găsit deja un nou serviciu, sau ți-ai demarat propria afacere. Mai e ceva – atunci când îți dai demisia asigură-te că ai puși de-o parte acei bani care să îți asigure traiul pe 6 luni.

Nu te oprește nimeni ca în timp ce ai un job stabil să începi să îți demarezi propria afacere. Știu că e atrăgător să câștigi bani din bloguri sau alte activități online, dar nu e simplu deloc. Încearcă să o faci în paralel cu jobul, vei decide ulterior dacă poți să te bazezi doar pe astfel de venituri. Ai un hobby care poate să îți aducă bani – modă, fotografie, produse hand-made? La fel, vezi ce succes ai în paralel cu serviciul actual.

Dacă aș vrea să pornesc o afacere m-aș uita atent la următoarele:

  • existența cererii reale pentru produsul sau serviciul care vreau eu să îl vând;
  • concurența pe acel segment de piață (mai ales în vânzări trebuie să îți găsești o nișă, altfel e greu să bați prețurile marilor retaileri);
  • costurile pe care le presupune demararea afacerii;
  • perioada în care s-ar amortiza investiția inițială și afacerea ar trece pe profit;
  • dacă afacerea mea ar specula doar un trend trecător sau dacă are perspective de extindere.
Citeste si:  Cum sa ai o afacere reusita in perioada de criza

O afacere proprie presupune mai multă muncă decât un job obișnuit. Pornește-o doar după ce ți-ai făcut calcule realiste și nu te arunca în ea doar ca să scapi de un job.

Voi ați încercat să înființați o afacere proprie?

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment