Despre raportul de tara al FMI

Acordul cu FMI a facut obiectul dezbaterilor publice, fiind unul dintre punctele de atractie ale luptei electorale. Cu toate acestea, dubiile privind necesitatea sa raman in primul rand la nivelul populatiei, partidele politice, atat cele de la guvernare, cat si cele din opozitie subscriind la implementarea acestui acord.

Nu poate nega cineva utilitatea principiilor generale ale acordului – necesitatea ajustarii cheltuielilor publice, eficientizarea companiilor de stat, crestereea transparentei lor si privatizarea unora dintre acestea. De asemenea, introducerea managementului privat este o realizare pe care probabil Romania nu ar fi avut-o fara interventia FMI.

Evident, se poate discuta pe marginea implementarii concrete, a amplitudinii reducerii unor categorii de cheltuieli publice, insa FMI de acum pare mai flexibil decat cel din anii ’90.

Raportul de tara al Romaniei indica in mod clar riscul politic ca fiind unul din elementele care au condus la deprecierea monedei nationale si la scaderea increderii pietelor.

Staff-ul FMI are ca scenariu de baza o crestere cu 1% a PIB in 2012 si 2,5% in 2013, cresterea potentiala fiind de 3% in anii urmatori, dependenta insa in continuare de cresterea gradului de abosrbtie a fondurilor europene.

FMI identifica o serie de riscuri referitoare la evolutia economica a Romaniei:
– opozitie politica sau publica impotriva reformelor;
– absorbtie a fondurilor europene sub sumele anticipate;
– intensificarea puternica a crizei din zona euro;
– reducerea expunerii bancilor straine pe Romania (scaderea creditarii, cresterea dobanzii, scaderea consumului si a investitiilor);
– scaderea accesarii pietelor financiare si riscuri in finantarea datoriei publice.

Citeste si:  Cum putem economisi si sa ne tinem sub control cheltuielile

Toti acestia sunt factori de risc care nu pot fi ignorati, insa scenariul extrem despre care se vorbeste in presa – scaderea PIB cu 5% si deprecierea leului pana la nivelul de 5,5 EUR/RON are un grad de probabilitate de doar 10%.

Bineinteles, un astfel de impact poate fi mult diminuat daca Romania isi mentine politica fiscala restrictiva si reuseste sa isi imbunatateasca gradul de absorbtie a fondurilor europene.

Citeste pe www.newsin.ro ultimele stiri din afaceri, dar si din alte domenii de interes national.

Related Posts

Add Comment